Nykter musikturné drar genom landet

En internationell musikturné med hardcore punk-band besöker Sverige under Folknykterhetens vecka och arrangörerna vill minska alkoholfokus.

Det är Spring Edge Tour 2015 med banden Coke Bust från Washington, Appraise från Barcelona och Beyond Pink från Malmö som nu besöker sex svenska städer i veckan. Utöver dem så är det lokala band som medverkar i arrangemangen av Ungdomens Nykterhetsförbund och studieförbundet NBV.

– Vi vill erbjuda nyktra forum med turnén. Det är ett jäkla drag med mycket punk och hardcore. Hög musik och stämning, men utan fylla, säger Mats Jönsson, verksamhetsstrateg på NBV, till Drugnews.

I måndags spelade banden i Göteborg, i tisdags Jönköping och ikväll Stockholm (NBV-lokalen på Bergsunds Strand 43). På torsdag drar de vidare till Gävle, fredag i Umeå och på lördag avslutas turnén i Sverige i Örebro.

Straight Edge (sXe, SxE eller Edge) – med rötter i punk och hardcoremusik – är egentligen en livsstil och motkultur till att alkohol och droger spred sig i musikkretsar. Livsstilen innebär bland annat avhållsamhet från tobak och droger, några aktiva är även vegetarianer.

Annonser