Flera döda i mc-bråk i Texas

WACO Nio personer har dödats och minst 18 skadats i ett stort gängbråk och intern uppgörelse i söndags mellan olika mc-klubbar i Waco i Texas, USA.

I måndags morse hade omkring 190 personer gripits efter mc-bråket, som enligt polischefen i Waco är det värsta han någonsin upplevt.
– Under mina 34 år inom polisen är detta en av de värsta brottsplatserna jag har sett, säger polismannen Patrick Swanton enligt nyhetsbyrån AP.
Han tillägger att han är förbluffad över att inte någon från allmänheten skadades.

Ändå var polisen på plats och kände till mötet vid en restaurang där mc-gängen skulle göra upp om rekrytering och territorier för grov organiserad brottslighet som de livnär sig på.
– Vi var där och vi syntes, men det struntade de i. Det säger något om vilket sorts folk vi har att göra med, säger polischef Patrick Swanton.

Enligt olika medieuppgifter hade ett par hundra mc-medlemmar från fem klubbar samlats, men ”förhandlingarna” gick snett. Bråk utbröt vid lunchtid på en toalett och spred sig snabbt i restaurangen och utanför på parkeringsplatsen. Knivar, skjutvapen och annat användes.

När bråket fortsatte utanför så öppnade även polisen eld för att undvika att oskyldiga skulle drabbas. Nio döda och minst 18 skadade medlemmar i Bandidos eller Cossacks, enligt polisen. Det är oklart om någon av dem sköts av polis.

Restaurangen är en filial av Twin Peaks – som lockar kunder med lättklädda servitriser. Såväl polis som restaurangkedjans chefer är kritiska till att Waco-filialen inte att säkerheten främst och tillät mc-gängen att samlas där. Texas kommission för alkoholhaltiga drycker har nu beslutat stänga restaurangen minst en vecka på grund av att ”den fortsatta fara den utgör för vårt samhälle”.

Enligt polischefen har polis hotats och varnas för att andra mc-gäng nu är på väg till staden.
– Vi är på alerten och vi är beredda, säger Patrick Swanton enligt AP och Sveriges Radio.

Tema: MAFFIA

Grov organiserad brottslighet

ökar både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta områden och invånarna drabbas. Maffiorganisationer profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, men ibland även laglig verksamhet (ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

(mer…)

Läs mer

Annonser