”Mackmyra vilseleder om ekfat”

Whiskytillverkaren Mackmyra anklagas av landets enda tunnbindarmästare för falsk marknadsföring eftersom mesta delen av drycken ”Svensk Ek” lagras på utländska fat.


Men det framgår inte på flaskor eller kartonger på Systembutikernas hyllor.
– Innehållet i den här produkten har bara lagrats till max tio procent en kortare period, på svenska ekfat. Det framgår inte alls. Man vilseleder konsumenten att tro att man ska få någonting exklusivt, som bara är kryddat lite exklusivt, säger Johan Thorslund, tunnmästarbindare utanför Vingåker, till Sveriges Radio.

D381-MackmyraSvEk1Han reagerade när landets största whiskytillverkare Mackmyra utanför Gävle bytte namn på produkten ”Första Utgåvan” till ”Svensk Ek”, då han levererar alla svenska ekfat som whiskyn lagras i. Det mesta av whiskyn lagras istället på billigare begagnade amerikanska bourbonfat.

Det påstås också på flaskorna och hemsidan att faten skulle komma från Visingsö, och planterats där på 1800-talet. Men det är även det en ”halvsanning”, enligt tunnbindarmästaren.
Mackmyras vd Magnus Dandanell håller med om att texten på flaskan är otydlig och säger till SR att företaget ”ska förtydliga det vi kan så fort vi bara kan”.

Annonser