Utpekad svensk ligaledare släpps fri

BARCELONA Rättegången i Spanien mot utpekade ligaledaren Jonas Falk och fem andra svenskar avbröts i tisdags. Formella fel i utredningen angavs som skäl och de har nu släppts fria, rapporterar Dagens Nyheter.

42-årige Falk utlämnades ifjol från Sverige till Spanien där han misstänks för bland annat penningtvätt och skattebrott. Åtalet bygger delvis på material från den stora kokainhärvan där ländernas båda myndigheter samarbetade.

Falk (som hette Oredsson tidigare) greps i slutet av 2010 i Colombia och utlämnades senare till Sverige. Han misstänktes ha styrt en smugglarliga som fraktat tonvis med kokain från Latinamerika till Europa.

Men efter suttit häktad i tre år friades han oväntat förra sommaren i Svea hovrätt för misstankar om bl a grovt narkotikabrott. Bevis ansågs inte ha räckt för att knyta ihop honom med de gärningar han åtalats för. Men han greps ett dygn senare sedan Spanien utfärdat en arresteringsorder. Process var kaosartad och anklagelser om undanhållna bevis framfördes.

Nu ett år senare fortsätter oredan. Domstolen Audencia Provincial menar att de åtalade inte getts rättvisa, exempelvis inte fått möjlighet att ta del av allt utredningsmaterial och inte tala med sin försvarare inför första polisförhören, rapporterar DN. Först släpptes de andra åtalade, lite senare även Falk. Rättegången inleddes i torsdags och hade planerats pågå till 11 juni. Alla åtalade nekar till brott.
Fallet i Spanien är inte nedlagt, formellt går det tillbaka till en undersökningsdomare, men utredningen kan behöva göras om, vilket kan ta flera år.

I den svenska delen av narkotikamålet dömdes ifjol två män till långa fängelsestraff. En man som greps med 1,2 ton kokain i en segelbåt i Karibien fick 14 års fängelse, en annan man dömdes till nära sju års fängelse för försök till grovt narkotikabrott.

Annonser