Ingrid Nylander får drogforskarpris

Ingrid Nylander, professor i farmakologi vid Uppsala universitet, tilldelas årets CAN:s drogforskningspris. Hon har studerat uppväxtmiljöns betydelse för hur hjärnan utvecklas och hur alkohol påverkar.

Hon får priset på 25 000 kronor i samband med Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysnings årsmöte på torsdagen.

Enligt motiveringen så har hon ”gjort gedigna insatser inom universitetets samtliga kärnområden: forskning, grundutbildning och utbildning för allmänheten”. Hennes forskning präglas av att på ett mycket systematiskt och framgångsrikt tillvägagångssätt studerat uppväxtmiljöns betydelse för hur hjärnan utvecklas samt hur alkoholinducerade förändringar påverkas av uppväxtmiljöförhållanden.

Ingrid Nylander är verksam som forskare och studierektor vid institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala Universitet. Hon leder forskargruppen för neurofarmakologik, drogberoende och beteende.

Hon har skrivit 98 vetenskapliga artiklar, varit handledare för flera doktorander, medverkat i läroböcker och är redaktör för boken ”Beroendemedicin” som nyligen kom ut i ny upplaga.

Annonser