Flera döda i polisinsats i Mexiko

B841-MexikoflagMinTANHUATO Minst 43 människor avled i fredags i eldstrid i delstaten Michoacan mellan mexikanska säkerhetsstyrkor och beväpnade personer som misstänks tillhöra en drogkartell.

En av de döda var polisman, ytterligare en polis skadades. Tre av de beväpnade männen har gripits. Många gevär, en granatkastare och ammunition beslagtogs. Flera fordon brändes ner under striden.

Skottdramat kring en ranch i staden Tanhuato i västra Mexiko pågick i tre timmar. Fastigheten hade dagen före tagits över av beväpnade män som tillhör en ännu ej namngiven kriminell organisation som opererar nära gränsen till delstaten Jalisco, enligt regeringens säkerhetskommissionär Monte Alejandro Rubido, rapporterar Reuters och AFP.

Eldstriden skedde nära Yurescuaro där en ledare för ett medborgargarde dödades förra veckan när han kampanjade för att bli borgmästare, rapporterar TT. Bönder som sedan några år bildat garde för att bekämpa knarkkartellen Los Caballeros (Tempelriddarna) har försvagats sedan att deras ledare fängslats.

I granndelstaten Jalisco finns en annan kriminell drogkartell som härjar och sedan i mas har dödat cirka 25 polismän och soldater.

Tema: Mexiko

MEXIKO

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

2006 trappade Mexikos förre president upp insats med militär mot organiserade brottslighet. Och karteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har tagit uppåt 170 000 personer liv. Under nya presidentens tid har flera gängledare gripits. Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiseras Mexikos säkerhetsstyrkor begått ”brott mot mänskligheten”.

Läs mer

Annonser