Flera döda i polisinsats i Mexiko

B841-MexikoflagMinTANHUATO Minst 43 människor avled i fredags i eldstrid i delstaten Michoacan mellan mexikanska säkerhetsstyrkor och beväpnade personer som misstänks tillhöra en drogkartell.

En av de döda var polisman, ytterligare en polis skadades. Tre av de beväpnade männen har gripits. Många gevär, en granatkastare och ammunition beslagtogs. Flera fordon brändes ner under striden.

Skottdramat kring en ranch i staden Tanhuato i västra Mexiko pågick i tre timmar. Fastigheten hade dagen före tagits över av beväpnade män som tillhör en ännu ej namngiven kriminell organisation som opererar nära gränsen till delstaten Jalisco, enligt regeringens säkerhetskommissionär Monte Alejandro Rubido, rapporterar Reuters och AFP.

Eldstriden skedde nära Yurescuaro där en ledare för ett medborgargarde dödades förra veckan när han kampanjade för att bli borgmästare, rapporterar TT. Bönder som sedan några år bildat garde för att bekämpa knarkkartellen Los Caballeros (Tempelriddarna) har försvagats sedan att deras ledare fängslats.

I granndelstaten Jalisco finns en annan kriminell drogkartell som härjar och sedan i mas har dödat cirka 25 polismän och soldater.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser