Så smakar Almedalsdrinken 2015

#Almedalsdrinken i sommar smakar päron, lime och med inslag av gurka. Den alkoholfria läskande drinken ska serveras på mingel och uteställen – även från en mobil drinkbar, meddelar arrangörerna.

– Efterfrågan på ett bra alkoholfritt utbud fortsätter öka och Almedalsdrinken hjälper till att fylla det behovet under Almedalsveckan. Årets drink svalkar med en härlig, fräsch sommarkänsla, säger Eric Tegnander, talesperson för Almedalsdrinken.

Det blir fjärde året som drogrestriktiva folkrörelser tar med sig ett nyktert drinkalternativ till politikerveckan på Gotland att bjuda på.

Med smak av päron, lime och twist av gurka. Foto: Ylva Sundgren
Med smak av päron, lime och twist av gurka. Foto: Ylva Sundgren

Almedalsdrinken blir i år ännu mer tillgänglig för att fler kan prova den. En mobil drinkbar ska gå runt så att fler kan svalka sig mellan de olika passen under veckan.
– Vi är många som ibland eller alltid väljer alkoholfritt som inte vill bli slentrianmässigt hänvisade till vatten eller läsk. Almedalsdrinken vill inspirera till ett utökat alkoholfritt utbud nu under Almedalsveckan och resten av året, avslutar Eric Tegnander.

Drinken fick priset Hetast i Almedalen första året den lanserades 2012 – då med smak av jordgubb, fläder och mynta. Följande år har den smakat hallon och citron; äpple, lime och ingefära.

Och i år alltså huvudingredienserna päron, lime och en twist av gurka.

Som tidigare år är det bartendern Örjan Åstrand som komponerat Almedalsdrinken. Han arbetar till vardags på klassiska krogen Tennstopet i Stockholm. Han föreläser ofta om vikten av att ha brett alkoholfritt utbud och har skrivit ett par böcker med moderna recept (Drinkar för gravida” och ”Alkoholfria cocktails”).

– Det alkoholfria utbudet ökar stadigt och företagare tjänar på ett bra utbud på krogen, säger han på Almedalsdrinkens hemsida.

Bakom Almedalsdrinken står ett tjugotal ideella organisationer. Årets Almedalsveckan genomförs 28 juni till 5 juli. Men drinken kan med fördel serveras hela sommaren och längre ändå, receptet finns på hemsidan.

• Även bryggeriet Carlsberg vill lansera en alkoholfri drink i Visby. Först använde företaget hashtaggen #almedalsdrinken på twitter för sin marknadsföring, men backar nu efter kritik, rapporterar Accent.

Annonser