Professor Nils Christie har avlidit

Den norske kriminologen och sociologen Nils Christie har avlidit, 87 år gammal. Han initierade till narkotikadebatt med boken Den gode fienden.

Christie var länge professor i kriminologi och straffrätt vid universitetet i Oslo. Han beskrev sig själv som samhällsforskare och räknas som nestor i norsk kriminologi och samhällsforskning. Han var kritisk till fängelser och hade stort inflytande i kriminalpolitik och tillsättande av konfliktråd.

D391-bokGodefienden1Han skrev en rad böcker och deltog i samhällsdebatten, bland annat föreslog han legalisering av cannabis. I boken ”Den gode fienden” (1984, tillsammans med Kettil Bruun) försökte de utmana restriktiv narkotikapolitik och avdramatisera synen på narkotika. Kontrollen av narkotika bör minska, men öka av alkohol och psykofarmaka.

“En av de farligaste användningarna av narkotika är den politiska”, inleds boken. De menade att staten behöver en ursäkt för alla sociala problem och att narkotikan kan utmålas som syndabock av politiker som vill ha mer makt och resurser för att bekämpa.

2001 fick Nils Christie Fritt Ord-prisen och 2011 blev hans bok Fångvaktarna i koncentrationsläger (från 1952) korad till ett av de viktigaste bidragen till Norsk sociologisk kanon, enligt Wikipedia.

Annonser