Carlstedt ny ordförande för Röda Korset

Anna Carlstedt – avgående bas för IOGT-NTO – valdes i helgen till ny ordförande i Röda Korset i Sverige.

Carlstedt valdes i söndags vid organisationens riksstämma i Växjö och efterträder Eva von Oelreich.

Anna Carlstedt till Röda Korset. Foto: Sofia Ernerot
Anna Carlstedt till Röda Korset. Foto: Sofia Ernerot

– Det är en orolig omvärld och mer än 50 miljoner människor i världen är på flykt. Samtidigt ser vi att många dör när de flyr över Medelhavet. Röda Korset fyller, med sitt unika mandat, en viktig funktion och vi är på plats både före, under och efter en katastrof. Det känns oerhört hedrande att få vara en del av en sådan organisation, säger Anna Carlstedt i ett uttalande.

Anna Carlstedt har lång bakgrund i nykterhetsrörelsens ledning, först som vice ordförande och från 2009 som ordförande i IOGT-NTO. Hon lämnar posten vid kongressen i Lund i slutet av juni. Hon är även filosofie doktor i fransk litteratur och studierektor vid Ersta Sköndals högskola.

Röda Korset har nära 150 000 medlemmar och mer än 30 000 frivilligarbetare i Sverige. Organisationen finns i 189 länder.

Annonser