Protestavhopp från EU:s hälsoforum

BRYSSEL Nätverket Eurocare, ett 20-tal frivilligorganisationer och hälsoexperter lämnar EU:s alkohol och hälsoforum. De anser att alkoholfrågan inte längre lyfts tillräckligt – kommissionen vägrar ta fram ny alkoholstrategi.

I onsdags begärde företrädare för 22 organisationer utträde ur EU Alcohol and Health Forum (EAHF). Även hälsoexperter i forumet lämnar. Forumet har medlemmar från både alkoholindustrin och organisationer som betonar folkhälsa.

Utlösande orsak till avhoppen att hälsokommissionären Vytenis Andriukaitis nyligen på ett EAHF-möte meddelade att kommissionen inte avser ta fram en ny alkoholstrategi, utan att den gamla får fortsätta gälla. Detta trots att EU-parlamentet röstat för och uppmanat till att en ny skarpare strategi tas fram och 17 hälsoministrar i unionen uttryckt detsamma, som Drugnews rapporterat.

Hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis. Foto: EU-kommissionen.
Hälsokommissionär Vytenis Andriukaitis. Foto: EU-kommissionen.

I ett öppet brev till kommissionären uttrycker organisationsföreträdarna oro för att EU-kommissionen struntat i uppmaningen att ta fram ny alkoholstrategi och istället inkludera alkohol i arbete mot kroniska sjukdomar, (vilket försvårar åtgärder mot andra relaterade skador, såsom rattfylleri, misshandel i bostäder och sexövergrepp mot barn).

De anser inte att EAHF gjort nytta för folkhälsan. Forumet bildades för att stödja införandet av gamla strategin, så utan ny planerad strategi, så har det inte längre någon roll, menar de.

– Det här är en sorgens dag för dem som bryr sig om Europas hälsa. Kommissionens prioritering av alkoholindustrins intressen framför folkhälsans har blivit tydlig, säger i ett pressmeddelande Sir Ian Gilmore, som är ordförande i EAHF:s vetenskapliga grupp, och nu hoppar av.

Även Mariann Skar, generalsekreterare i nätverket European Alcohol Policy Alliance (Eurocare), uttrycker besvikelse.
– Kommissionären har själv sagt att dryckesbeteendet i Europa är bra för industrin, men inte för folkhälsan. Europa är den region i världen där det dricks mest alkohol, säger hon och beklagar att kommissionen inte vill ta fram ny alkoholstrategi.

IOGT-NTO lämnade hälsoforumet redan tidigare då arbetet inte kändes meningsfullt. Nu följer 22 andra organisationer efter i hela Europa, inklusive nordiska drogrestriktiva nätverket NordAN.

FRÅGA TILL KOMMISSIONEN/ Förra veckan riktade svenska socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Anna Hedh och Jytte Guteland kritik mot kommissionens beslut att inte revidera alkoholstrategin. De undrar i en skriftlig fråga hur trafiknykterhet, barn i missbruksmiljöer och alkoholreklam riktade till unga nu ska skötas.
– Alkohol ska behandlas som en folkhälsofråga i EU. Det är vår bestämda uppfattning. Lika bestämd som att EU behöver en alkoholstrategi. Nu är det upp till kommissionen att visa färg och inte låta alkoholens förespråkare få överhand, säger Hedh och Gytteland i ett uttalande.

Annonser