Fler drograttfulla upptäcks i Stockholm

Allt fler ratt- och drograttfyllerister upptäcks av polisen i region Stockholm. Årets första fyra månader stoppades 1 053 förare påverkade av alkohol och 1 096 påverkade av andra droger.

Samma period ifjol, januari till april, stoppades 948 förare påverkade av alkohol och 954 påverkade av andra droger i Stockholmsregionen. Det visar polisens verksamhetsuppföljning.

– Det är positivt att polisen upptäcker fler påverkade förare i trafiken även om trenden är negativ. Vårt arbete är att förhindra olyckor på våra vägar och det ska vi fortsätta med säger regionpolismästare Ulf Johansson i ett pressmeddelande.

Sedan en tid pågår pilotverksamhet i polisregion Stockholm som fokuserar på att övervaka trafiken utifrån lokala problembilder.

Årligen dör cirka 70 personer till följd av alkohol och andra droger i trafiken i landet. Polisen får slumpmässigt göra nykterhetskontroll av alkohol, men för andra droger krävs särskild misstanke. Det vill polisen ändra på, rapporterar Accent. Och teknisk apparatur och analyser av prover utvecklas alltmer.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser