Alkoholfritt i Almedalen – i talen

Så är då Almedalsveckan slut för denna gång. En dryg vecka fylld av seminarier, möten och mingel. Och så talen – partiledarnas tal som är själva basen för hela evenemanget.

En tydlig tendens är att veckan visserligen officiellt blivit längre, men i praktiken sker en kraftig avtrappning både av besökare och aktiviteter redan från torsdagen. Högre priser för boende och lokaler gör att alltfler begränsar tiden de är på plats i Visby.

Det har varit en hel del seminarier kring alkohol, narkotika under veckan, de flesta från den restriktiva sidan. Det var också svårt att undvika Kris och Unga Kris satsning Statligt knark är fortfarande knark under Almedalsveckan. Svenska Brukarföreningens motdrag Statlig knark gör mig stark, märktes inte alls på samma sätt. Almedalsdrinken som fortsatte att vara ett alternativ talades det om, men inte lika hett som för några år sedan.

Det har inte bara diskuterats alkohol i Visby under Almedalsveckan, det har druckits en hel del alkohol också. Antalet tillfälliga serveringstillstånd har ökat kraftigt, och vissa beskriver en utveckling mot att mer aktiviteter sker i form av stängda mingel, snarare än öppna seminarier.

På ett ställe var det dock helt alkoholfritt i Almedalen – i partiledarna tal nämndes varken, alkohol, narkotika eller tobaksfrågorna. I varje fall inte som problem. Den enda gången alkohol nämndes var när Ebba Busch Thor refererade att Zeliha Dagli vill kunna ta en öl med sina vänner. ”Hon upplever sig inte fri att göra det som hon själv önskar. Dricka ett glas öl med sina vänner.” sa Busch Thor.

Det vill säga alkoholen användes som en frihetsmarkör i ett tal, men inte en enda av partiledarna tog upp den ofrihet och det elände som beroendet och missbruk av alkohol och narkotika skapar.

 

Datum Partiledare Publik
28 juni Annie Lööf (C) 2 600
29 juni Stefan Löfven (S) 4 600
30 juni Ebba Busch Thor (KD) 2 300
1 juli Jimmie Åkesson (SD) 2 100
2 juli Gustav Fridolin (MP) 1 900
3 juli Anna Kinberg Batra (M) 2 000
4 juli Jonas Sjöstedt (V) 1 000
5 juli Jan Björklund (FP) 700

 

Annonser