Flygfylla stoppade charterplan

OSLO Ett charterplan med semesterresenärer från Oslo till Kreta stoppades i lördags morse. Detta sedan fyra av de fem besättningsmedlemmarna fastnat i en alkoholkontroll. Flygbolaget Air Baltic har tillfälligt suspenderat de fyra misstänkta.

Charterplanet med över ett hundra resenärer skulle lyft 05:45 från Gardemoens flygplats i Norge till Chania på grekiska semesterön Kreta. Men Boeing 737-planet fick inte lyfta sedan piloten, styrmannen och två flygvärdinnor fastnat i kontrollen och misstänktes ha över gränsen 0,2 promillehalt alkohol, uppger VG och Aftenposten.

Det var en hotellanställd som tipsat polisen om att de verkade berusade.

Det var lettiska flygbolaget Air Baltic som fått i uppdrag att utföra flygningen på uppdrag av charterresebolaget Star Tour. De 109 resenärerna fick vänta på en ny besättning och kunde först vid klockan elva på lördagen komma iväg på resan.

Air Baltics talesman Janis Vanags beklagar det inträffade och säger i pressmeddelande att ”säkerhet är vår högsta prioritet” och att bolaget har ”nolltolerans” och att de fyra misstänkta är tillfälligt avstängda under utredningen.
I avvaktan på slutliga provsvar så kvarhålls de fyra besättningsmedlemmarna och häktningsförhandlingar planeras till måndag, enligt norska medier.

Två resenärer, Erling och Helena Langeland, fick vänta 4:45 timmar extra på flygplatsen och fick matkuponger.
– Vi är glada att det tas promillekontroller och att besättningen inte får flyga om de är påverkade, sade de till tidningen VG.

Flygbolaget Air Baltic har huvudkontor i Riga i Lettland och trafikerar ett 60-tal destinationer och flyger även från 14 svenska flygplatser.

Annonser