Stort tillslag mot knark-ubåt

WASHINGTON USA:s kustbevakning har gjort ett historiskt stort tillslag till havs utanför Mexiko mot en semiubåt lastad med nära åtta ton kokain, värt över 1,6 miljarder kronor. Fyra colombianska män greps vid tillslaget.

Det är först nu som kustbevakningen offentliggör operationen där 110 besättningsmän deltog i cirka 36 timmar för att stoppa knark-ubåten på öppet hav. Här en videofilm av US Coast Guard:

Det var 18 juli som amerikanska spaningsflyg larmade kustbevakningen om en misstänkt ubåt i Stilla havet, cirka 32 mil utanför Centralamerika och Mexikos kust. US Coast Guard skickade sitt fartyg Stratton och kunde med små snabba båtars hjälp borda den hemmatillverkade tolv meter långa farkosten. Den var svårupptäckt och kamouflagemålad i havsfärg och flöt jämt med vattenytan.
I farkosten fanns fyra colombianska män i kabyssen, och som gav upp direkt. Dessutom stora mängder kokain, varav sex ton hann i 275 packar hann bärgas till Stratton innan ubåten sjönk med resten av drogerna cirka 1,8 ton, ner i Stilla havets djup.

– Varje ingrepp mot dessa semi-undervattensfarkoster stör transnationella nätverk för organiserad brottslighet och bidrar till att öka säkerheten och stabiliteten i väst, säger befälhavaren Charles W. Ray till tv-kanalen till NBC News.

Foto: US Coast Guard
Foto: US Coast Guard

Dessa semi-ubåtar har blivit allt mer populära vid knarksmuggling av colombianska smugglare som använt dem ett decennium. Uppåt 30 liknande farkoster har stoppats av kustbevakningen i östra delen av Stilla havet, 16 juni i år gjordes tillslag mot en annan ubåt och 2,5 ton kokain beslagtogs.

Enligt skattningar av Homeland Security så fraktar seminubåtar nära en tredjedel av totala smugglingen till havs av kokain från Latinamerika till USA. Enligt SVT går cirka 80 procent av all narkotikasmuggling via havet, bara en av fyra ubåtar upptäcks, enligt tankesmedjan CIMSEC. Bara år 2008 smugglades kokain från Sydamerika till USA till ett värde av cirka 767 miljarder kronor.

Att ”stoppa dessa farkoster förebygger att kokain når amerikanska gator och slår mot dessa kriminella organisationer där det känns mest – i plånboken”, skriver US Coast Guard på sin hemsida.

Annonser