Sommartal, oro och inga narkotikapoliser

Dags slå hårt mot organiserade brottslighet efter flera våldsdåd och mord denna ”orons sommar”, signalerade statsminister Stefan Löfven i sitt sommartal. Samtidigt prioriterar polisen inte längre bekämpning av narkotika – en av orsakerna till våldsspiralen – narkotikaspanare tvingas ägna sig åt andra brott.

I ett soligt Vasaparken i Stockholm talade i söndags en pigg Stefan Löfven (S) med uppkavlade ärmar för partivänner, allmänhet och media.

Ett brett tal om trygghet, jobb, migrationsproblem, kamp mot terrorism och om vår framtid i en brytningstid.
Han poängterade inledningsvis att brottsligheten måste motarbetas effektivare. Uppmärksammade våldsdåd, gängrelaterade mord och en sjunde handgranatsattack på allmänna platser på en månad skapar osäkerhet, (även om studier hävdar att tryggheten ökar i samhället och brott mot enskilda minskat).

Stefan Löfven sommartalade i Vasaparken i Stockholm. Foto: Drugnews
Stefan Löfven sommartalade i Vasaparken i Stockholm. Foto: Drugnews

Denna oro finns inte bara i storstadsområdena.
– Och jag vill säga detta till dig som bor i de drabbade områdena: Det här ska inte tolereras i vårt Sverige. Samhället ska vara tryggt, för dig och din familj. Vi viker inte en tum, sade han och fick applåder.

Polisen ska nu sända extra poliser till utsatta områden, bland annat Malmö. Tullen får i uppgift att prioritera bekämpa vapensmuggling och skärpta lagar för vapenbrott är på gång.

Och de ungdomar som riskerar rekryteras till kriminella ligor, ska hittas och erbjudas utbildning eller arbete.
– Målet kan aldrig vara att bara få dessa gäng att hålla fred med varandra. Målet måste vara att dessa gäng upplöses, sade statsministern.

Han har gett justitieministern och inrikesministern i uppdrag att ta fram fler åtgärder för att öka polisens förmåga att bekämpa organiserade brott, skärpa synen på våldsbrott och förhindra återfall.

Stefan Löfven
Statsminister Löfven

Men Löfven betonade även att allas insats behövs, för att besegra detta ”samhällsgissel”. Var och en måste gripa in när man kan, vittna om det vi ser och ”har en plikt att vägra göda brottsligheten”.

Han citerade chefen för Folkparken i Malmö Mårthen Gunnarsson, som i juli efter att en person sköts ner utanför parken mitt på dagen, upplevde en dubbelmoral.
Att köpa en öl av någon på en gräsmatta, köpa billig alkohol ur en baklucka, röka en joint med polarna en fredagkväll eller köpa smuggelcigg i en kiosk på Möllan är också att stötta de grupper som just nu gör upp och skjuter varandra på öppen gata. Allt hänger ihop, och om du är med och finansierar en del av den kriminella världen får du också vara beredd på den andra delen av den”, skrev Gunnarsson i sitt veckobrev som länkades flitigt på sociala medier.
Och nu alltså även uppmärksammades av statsministern.

Lennart Karlsson (till höger).
Lennart Karlsson till höger.

Flera ministrar lyssnade på plats i Vasaparken på Löfvens sommartal. Så även inrikesminister Anders Ygeman (S), som Drugnews fick en pratstund med efteråt.
– Ett bra tal. Vi måste alla stå upp för det Sverige vi vill ha. Det går inte köpa svartsprit eller en billig stereo och sen förvänta sig att brottsligheten ska sjunka. Den organiserade brottsligheten finansieras ju genom alkohol, narkotika och en del ekonomisk brottslighet också, sade Ygeman som ansvarar för polisfrågor.

I Malmö larmar boende om hur droger säljs alltmer öppet på flera gator, utan att polisen ingriper och stör handeln. I Göteborg strider gäng om narkotikamarknader med uppgörelser och skottlossning på öppen gata. Liknande berättelser finns från förorter i Stockholm. Öppen langning ökar i storstäder, rapporterar DN.

Nu ska ett hundratal poliser skickas till Malmö för att stötta upp mot våldsutvecklingen, men hur de resurserna ska användas mer exakt hänvisar inrikesministern vidare till polisledningen att bestämma.
– Men det är självklart att de ska synas ute människorna i Malmö och minska brottsligheten…

Rapporter kommer samtidigt om rekordmånga drogrelaterade dödsfall i Sverige och att narkotikabrott inte bekämpas som tidigare. I den nya polisorganisationen som infördes vid årsskiftet har narkotikaspanarna blivit mer allmänspanare och ska ägna sig även åt andra, mer akuta, brott.

Narkotikarotlar och gatulangningsgrupper har försvunnit och ”rejvkommissionen” i Stockholm (som länge framgångsrikt letade upp tonåringar som börjat experimentera med droger) har avvecklats. Poliserna ska arbeta mer lokalt ute i polisområdena, är det tänkt.

Att över en natt radera ut en specialistinriktning innebär stora risker för samhället när det gäller förmågan att bekämpa organiserad brottslighet, varnar i en debattartikel Lennart Karlsson, narkotikapolis i 20 år och tills nyligen kommissarie för krogsektionen i Stockholm.

– Narkotikapoliserna riskerar försvinna. Vi får inte längre arbeta systematiskt och långsiktigt mot narkotikabrott, det blir mer utsmetat och försvagat. Vi tvingas mer arbeta med symptomen som grovt våld istället för roten till problemen, när ärenden ställs mot varandra. Illegala marknader och subkulturer tillåts växa fram, fast multikriminella nätverk som säljer narkotika ligger bakom även det offentliga våldet. Risken är att det ökar och drabbar allmänheten, säger Lennart Karlsson till Drugnews.

Anders Ygeman
Anders Ygeman

Men inrikesministern försvarar den stora polisomorganisationen – den största sedan 1965 – med färre specialpoliser och fler ute i lokalpolisområdena.
– Det går mot fler poliser närmare medborgarna och färre poliser bakom skrivbord och i chefstillställning. Då får vi se en del konvulsioner. Jag förstår deras oro, men jag tror att det kommer leda till positiva resultat så småningom, sade Anders Ygeman.

• Drugnews: om drogbekämpning och andra insatser ändå inte blir som tänkt, kan polisreformen behöva modifieras då?
– Självklart, ingen reform är skriven i sten, svarade inrikesministern i solgasset i Vasaparken.

Radiotips: SR ”I lagens namn” från 16 augusti – debatt mellan inrikesminister Anders Ygeman och Beatrice Ask (M), f.d. justitieminister, om gängvåld, sprängningar och kriminalpolitik.

Tema: Polisen

Ny Polis

Kan en ny organisation leda till effektivare polis som klarar upp fler brott?
Sedan 2015 finns en nationell polisorganisation, istället för 21 länsvisa delvis självstyrande polismyndigheter. Rikspolischef är sedan 2018 Anders Thornberg. Regeringen har utlovat att öka antalet poliser med cirka 10 000 till 2024.
Säkerhetspolisen är numer egen myndighet. Klas Friberg har varit chef där sedan 2018, avgår i förtid hösten 2021.

Läs mer

Annonser