Stor knarkoffensiv i Kambodja

PHNOM PENH Polis i Kambodja beslagtog i fredags 1,5 ton marijuana och grep tre personer i en pågående antiknarkoffensiv. Drogerna var packade i kaffepåsar och påstås komma från grannlandet Laos.

Tillslaget i huvudstaden Phnom Penh är del i en stor offensiv mot narkotikahandel och beslaget visades upp med de tre gripna kambodjanerna på en presskonferens idag, tisdag.

Narkotikan gömd i kaffepaket av märket Dao och uppges var tänkt att smugglas vidare till tre andra länder. Beslaget på 1487 kilo cannabis är värt över 7 miljoner dollar (cirka 60 miljoner kronor), sade general Khieu Samon, chef för inrikesministeriets antinarkotikakontor, rapporterar AFP.

Före rekordbeslaget i fredags, så hade cirka 90 kilo droger beslagtagits och 2000 personer gripits de första sju månaderna i drogoffensiven.

Karta via Wikipedia och CIA
Karta via Wikipedia och CIA

Kambodja blivit populär smuggelrutt för droger – särskilt av metamfetamin och heroin – efter att Thailand skärpt sin hållning. Men även i Kambodja har många personer gripits för narkotikabrott, inklusive flera högre tjänstmän, när landet ökat sin drogbekämpning.

• Drogmissbruk har ökat i Kambodja, bland annat av kristalliserat metamfetamin (Ice). I flera slumområden i huvudstaden pågår droghandel och missbruk ganska öppet, några hyr ett rum några timmar och intar drogen. I polisräder förra veckan greps över ett hundra langare och användare i Phnom Penh. De fördes till domstol i måndags, men handeln var snart igång igen i kvarteren.

– Om polisen verkligen vill göra rensa området från droger, så måste de bränna ner det, sade en parkeringsvakt för motorcyklar, till The Cambodia Daily.

Annonser