Knepet mot bakis – drick mindre

UTRECHT Många försöker, men det finns inga sätt att förebygga en baksmälla. Förutom att dricka mindre alkohol, förstås. Det slår holländska forskare nu fast.

Knep för att undvika baksmälla dagen efter är ett återkommande samtalsämne, exempelvis inmundiga kaffe, råa ägg, jordnötter eller annan fet föda eller kanske att dricka ett glas kallt vatten.

Men holländska forskare kan nu bekräfta att det är meningslöst och spill med möda. Baksmällan kommer ändå om man druckit mycket alkohol.

Det berättade doktor Joris Verster, från Utrecht universitet, vid årliga mötet European College of Neuropsychopharmacology i Amsterdam.

I studien hade 826 holländska och 789 kanadensiska studenter deltagit. Holländarna fick berätta om sin senaste fylla, hälften av dem uppgav att de ätit efter att druckit sprit, men det hade liten eller ingen effekt för att slippa baksmälla.

Av de kanadensiska deltagarna som hävdade att de inte upplevt bakrus, visade det sig att 79 procent av dem hade druckit mindre alkohol än de kom ihåg, rapporterar Helthhaim.

Summeringen blir att ju mer alkohol, desto större risk för bakis dagen efter.
– Så från vad vi vet från undersökningarna hittills är det enda praktiska sättet att undvika en baksmälla att dricka mindre alkohol, säger doktor Verster.

Verster har lett flera studier om negativa konsekvenser av alkoholkonsumtion, en särskild Alcohol Hangover Research group bildades 2010.

Annonser