Mexiko: knarkkungs lyxbilar i beslag

CB841-MexikoflagMinULIACAN Kokainkungen ”El Chapo” är åter på rymmen och mexikanska myndigheter slår nu hårt mot hans Sinaloa-kartellen. Över 30 lyxfordon och tunga vapen beslagtogs i veckan. En person avled vid ett tillslag.

Den 11 juli i år lyckades ledaren för Sinaloa-kartellen, Joaquin ”El Chapo” (kortisen) Guzman rymma från sin cell i högsäkerhetsfängelset Altiplano genom ett hål i duschutrymmets golv. Under väntade en motorcykel som på räls kunde föra honom genom en kilometerlång gång till friheten.

Sedan dess är Guzman försvunnen. Nesan kunde inte varit större för Mexiko och USA:s regeringar som länge jagat gangstern och är dömd för beordrat och utfört tusentals mord på poliser och konkurrenter i narkotikahandeln.

Han greps första gången 1993 och dömdes till 20 års fängelse, men lyckades 2001 rymma via en tvättbil. Han greps åter februari 2014, med ännu större brottsregister, men kunde alltså i somras åter sticka. Troligen med fängelsepersonals hjälp i det korrumperade Mexiko.

Guzmans kusin dömdes nyligen till 16 års fängelse i USA för att ha distribuerat kokain dit. Han har erkänt att kartellen försökt expandera till östkustområdet New England i USA, bland annat genom att låta ett ton droger flöda billigt på gatorna, skriver Aftonbladet.

33 fordon och 13 militärvapen i beslag. Foto: Mexikanska marinen
33 fordon och 13 militärvapen i beslag. Foto: Mexikanska marinen

Senaste tiden har mexikanska marinen och polisen och specialenheten mot organiserad kriminalitet, Seido, slagit hårt mot drogkartellen i dess vagga i delstaten Sinaloa i väster och särskilt kring Chapos hemstad Culiacan, rapporterar Daily Mail. För att minska dess inflytande och öka säkerheten i området genom att störa dess infrastruktur

I veckan har 33 lyxbilar och motorcyklar tagits i beslag (inklusive Dadger Viper, Jeep Sahara, Mercedes-bilar och Ducati-mc) och tretton militärvapen i räderna. Under en biljakt i hög fart sköts en hotfull person ihjäl och en annan skadades då bilen försökte köra på säkerhetspersonal, uppger marinen i ett pressmeddelande.

Joaquin Guzman (född 1954 eller 1957, oklart) växte upp under fattiga förhållanden. Blev springpojke åt kriminella och gjorde snabb karriär, ansågs vara både hänsynslös och skicklig organisatör och se till att narkotikalaster nådde sina mål. Sinaloa-kartellen kontrollerar idag en betydande del av kokainsmugglingen till USA och Europa och omsätter miljardbelopp. Den anklagas för gängvåld och tusentals mord, förse missbrukare med droger och destabilisera länder.

Guzman korades för några år sedan av tidningen Forbes som av världens rikaste och mäktigaste män. Nu har USA lovat en summa på över 40 miljoner kronor till den som kan ge information som leder till hans gripande. Några tror att han fortsätter styra kartellen från gömställen i Mexiko.

Jeep i beslag. Foto: Mexikanska marinen
Jeep i beslag. Foto: Mexikanska marinen

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser