Brister i polisens drogregister i Lund

Datainspektionen finner brister i hur polisen i ett trygghetsprojekt i Lund tänkt registrera personer som vistas på offentlig plats och antas ha drogproblem. Liknande satsningar planeras i fler kommuner.

Drugnews har tidigare rapporterat att socialpedagog Jimmy Blondin anmält Lunds kommun och närpolisen som i år planerat kartlägga ett hundratal förmodade drogmissbrukare som rör sig på allmän plats i centrum. Bland annat om varför de befinner sig där.

Centralstationen Lund ska byggas om. Foto: Sigfrid Lundberg/ Flickr
Centralstationen Lund ska byggas om. Foto: Sigfrid Lundberg/ Flickr CC/2.0

Detta som del i ”medborgarlöfte” om att försöka öka trygghet kring C-triangeln i Lund (järnvägstationen, Clemenstorget och Knut den Stores torg), där många människor passerar. Enligt polisen har boende och resenärer bland annat känt oro för att många påverkade personer rör sig i området. Och där sägs ficktjuvar, hälare och langare härja.

Men datainspektionen är kritisk och finner efter tillsyn att Polismyndigheten riskerar att komma behandla känsliga personuppgifter (ex. hälsouppgifter om droger och missbruk) på ”ett sätt som står i strid med polisdatalagen genom att inte ha tydliga rutiner”, står det i beslutet.

Dessutom kan uppgifterna komma att behandlas i strid med personuppgiftlagen och polisens interna föreskrifter om loggar. Det måste gå att spåra vem som gått in i systemet, vem som haft tillgång till uppgifterna, identifiera ändringar och otillåten tillgång.

– Uppgifterna måste kunna skyddas. Det har saknats tydliga rutiner för att ta integritetshänsyn, men även logga åtkomst för att kunna se vem som gjort vad, säger till Drugnews Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Datainspektionen, som tog beslutet.

Anmälan mot Lunds kommun lämnas dock utan åtgärd eftersom det inte registrering ska skötas där. Även hans anmälan till Diskrimineringsombudsmannen lades ner.

Socialpedagog Jimmy Blondin
Jimmy Blondin

Jimmy Blondin, som arbetar med behandling och själv tidigare var drogmissbrukare, är ändå ganska nöjd över att Datainspektionen tillrättavisar polisen i Lund.

– Det handlar om känsliga personuppgifter och DI förelägger nu polisen att införa tydliga rutiner för om och hur de ska behandlas. Slarv! Men egentligen ifrågasätter jag att jaga bort utsatta människor från allmänt område om de inte begår brott. Bara för att de verkar ha beroendeproblem, det måste finnas andra sociala insatser om man hjälpa, säger han till Drugnews.

Polisen ska lägga över de känsliga uppgifterna till en annan dataserver och utbilda personer med särskilt ansvar för ”mappen”, som uppgiftsamlingen om misstänkta missbrukare kallas inom polisen. Känsliga uppgifter som inte rör brott ska veckovis gallras ut.

När Drugnews når tillförordnade närpolischef Joakim Nyberg, så har han ännu inte tagit del av Datainspektionens beslut.
– Men vi känner till anmälan och har avvaktat starten i pilotprojektet i den delen. Vi vill ju inte göra fel. Nu har ett tiotal poliser utbildats som ska få tillgång till uppgifterna. Det är ju tänkt att slussa människor med missbruksproblem till hjälpande åtgärder och arbeta förebyggande, säger han.

Ett 40-tal personer har polisen hittills gripit och drogtestat som befunnit sig i det angivna området. Enligt Nyberg så har ”knappt en handfull” av dem nappat och fått kontakt med socialtjänsten.

• Drugnews: varför tänkte ni kartlägga och registrera just ett hundratal personer med förmodade drogproblem i området?
– Ett rimligt riktmärke, vi har haft ökade problem med ringa narkotikabrott senare år där. Om vi sen hamnar på 40 eller 120 personer saknar betydelse. Vi ska nu efter sommaren öka vår närvaro i området olika tider på dygnet, svarar Joakim Nyberg.

Han ogillar ordet register. Han tycker det är så ”negativt laddat” efter avslöjandet 2013 om Skånepolisens hemliga olagliga register över romer. Han understryker även att trygghetsprojektet redan visat resultat då andelen cykelstölder och våldsbrott minskat i området. Nu väntas en trygghetsmätning för att se hur allmänheten påverkats.

Det var Jörgen Nilsson – Nybergs företrädare som närpolischef – som tillsammans med Lunds kommun tog initiativet till pilotprojektet som pågår till årsskiftet. Nilsson har nu fått nytt uppdrag att leda ett nationellt polisarbete med att införa liknande ”medborgarinflytande” i hela landet.
Datainspektionens beslut om projektet i Lund kan bli en tankeställare i det arbetet.

Pilotprojektet Lokala medborgarlöften i Lund 2015 (pdf-fil), som kommun och närpolisen driver. I löften eftersträvas ”tryggare trafiksituation; färre cykelstölder; färre drogrelaterade problem; och en trygg, säker och trivsam miljö i stort.”

Annonser