Anders Andersson leder SLAN

Förre riksdagsmannen Anders Andersson valdes gångna helgen till ny ordförande för Sveriges Landsråd för alkohol- och narkotikafrågor. Han vill utmana alkoholnormen och värna restriktiv drogpolitik.

Valet av Anders Andersson från småländska Järnforsen gjordes vid SLAN:s representantskapsmöte i Stockholm. Maria Bergström fortsätter som vice ordförande i styrelsen.

Anders Andersson och Maria Bergström, ordförande och vice ordf för SLAN.
Anders Andersson och Maria Bergström, ordförande och vice ordf för SLAN.

Anders Andersson, 60 år, var fram till ifjol riksdagsledamot för Kristdemokraterna och satt i socialutskottet och var ledamot i Nordiska rådets svenska delegation. Han är socialt engagerad, var tidigare styrelseordförande för CAN och tar nu över posten i Landsrådet efter Nils-Erik Söderkvist som ledde organisationen i 15 år.

– Det var mer med befrielse än besvikelse jag lämnade riksdagen. Jag får nu mer tid för mitt engagemang i folkrörelser och regionala uppdrag i Kalmar län, säger han till Drugnews.

SLAN är en paraplyorganisation med 27 olika medlemsförbund med sammanlagt över 130 000 individuella medlemmar och 18 regionala nätverk som samverkar för en restriktiv alkohol- och narkotikapolitik.

Andersson har en vision att ideellt arbete i olika föreningar bidrar till att ge människor ökad frihet från förnedring, våld och oror som alkoholen för med sig för många.

– Jag önskar att vuxenvärlden kan ta efter de unga som allt fler väljer bort drickandet, och vågar utmana alkoholnormen. När det gäller narkotika så måste legaliseringsvindarna mötas med skarpare argument. Lyssna på anhöriga till narkotikaberoende, de har erfarenheter att dela med sig av och vill inte tillåta fler droger, säger Anders Andersson.

Annonser