Svensk kokainkurir greps i Libanon

BEIRUT En 30-årig man från Borås greps nyligen med ett stort parti kokainpasta på flygplatsen i Libanons huvudstad. Mannen som nu häktats misstänks för smuggling hade flugit från Brasilien.

Enligt uppgifter 3 september till libanesiska tidningen Daily Star så hittade tullen nära 18,9 kilo kokainpasta i tolv platsbehållare i svenskens bagage när han mellanlandade på Beiruts flygplats Rafik Hariri International Airport. Värdet på narkotikan beräknas till motsvarande drygt 2,5 miljoner kronor.

Utrikesdepartementet bekräftar för Borås Tidning att ett gripande gjorts i Libanon och att mannen misstänks för narkotikabrott, men att man inte vet så mycket mer.

Polisområde Älvsborg har fått uppgifter om att det är en man från Borås som är känd sedan tidigare av polisen, enligt Borås Tidning. Enligt medier så hade han flugit från Brasilien via Addis Abeba i Etiopien och Kairo i Egypten till Beirut. Men slutmålet var Sverige.

Den nu gripne är den tredje personen från Borås som hittills i år gripits i Mellersta Östern misstänkt för smuggelförsök av narkotika från Brasilien. Alla tre har kända missbruksproblem, enligt BT.

– Vi får ibland information om att personer erbjuds göra sådana här resor och ofta är det personer i missbrukarkretsar. Men det är inget vi kan styrka eller avfärda, säger Magnus Dahl, vid avdelningen för grova brott i polisområde Älvsborg, till tidningen.

I våras greps två män i 50-årsåldern från Borås då deras flyg från Brasilien mellanlandade i Dubai i Förenade Arabemiraten. Den ene hade sex kilo kokain lindat runt benen och dömdes till tio års fängelse. Den andre släpptes i slutet av maj och fick åka hem.

Annonser