Licenser på spelmarknaden utreds

Utländska spelbolag utan tillstånd har idag 20 procent av spelmarknaden. Ny teknik och spel har sprungit från dagens lagar och hotar folkhälsan. Nu vill regeringen öppna för konkurrens och utreda införande av ett licenssystem. /Svenska Spel vill placera ut högriskspel i butiksmiljöer på försök.

Civilminister Ardalan Shekarabi skriver på DN Debatt att han hoppas att genom att öppna spelmarknaden för konkurrens via ett licenssystem, så ska staten kunna återta kontrollen och stänga ute oseriösa aktörer.

Det är nödvändigt för att kunna slå vakt om folkhälsan, bekämpa problemspelandet samt upprätthålla att lagar och regler följs. Dagens tombolaanpassade lagstiftning har med bred marginal passerat sitt bäst före datum”, skriver civilministern.

Regeringen har fört blocköverskridande samtal och kommit överens om att låta utreda hur en omreglering av spelmarknaden ska kunna gå till.

Ideella organisationer som idag kan ordna lotterier och slippa skatt och använda överskottet till ideella ändamål. Shekarabi skriver att det är av stor vikt att allmännyttiga organisationer kan fortsätta utvecklas och utredningen ska analysera hur sådan lottfinansiering av verksamhet ska kunna fortsätta.

Skador av spel ska begränsas och efterfrågan på nätspel ska kanaliseras till säkrare och kontrollerande erbjudanden. Spelbolagen ska beskattas i Sveriges som motprestation för att spelmarknaden öppnas, resonerar regeringen.

Idag har utländska spelbolag utan tillstånd i Sverige cirka 20 procent av svenska spelmarknaden och aktörer har första halvåret i år ökat sin omsättning med 5 procent jämfört med samma period ifjol.

Hur dagens formellt statliga monopolspelmarknad ska kunna öppnas för konkurrens genom ett licenssystem. Hur oseriösa aktörer ska kunna stoppas. Och hur spelmissbruk ska stävjas och folkhälsan säkras. Det ska utredningen fundera på och redovisa senast 31 mars 2017.

Utländska spelbolag är idag viktiga annonsörer för kvällstidningar. Expressens chefredaktör välkomnar regeringens besked.
– Jag sätter stora förhoppningar till det nya licenssystemet, men jag gör det i självkritisk vetskap om att medieföretagen också har ett ansvar att ta med ökad självsanering av annonser, säger chefredaktör Thomas Mattsson till Resumé.

• Svenska Spel vill placera 1000 nya Jack Vegas-spel på försök i butiksmiljöer och hos spelombud. Bland annat för att göra dem mer synliga, idag finns 5 500 spelautomater mest på restauranger och i alkoholtät miljö. En begäran har skickat till finansdepartementet för en testperiod på upp till tre år.

– Det finns en stor marknad och efterfrågan på att få spela i miljöer där det inte serveras alkohol och då vill vi finnas där som ett alternativ till de illegala spelautomaterna som vi vet finns på pizzerior, kiosker och caféer i dag, säger Lennart Käll för statliga Svenska Spel, till SVT.

Vegas-spel är enligt experter de kanske mest beroendeframkallande – högriskspel med snabba insatser och resultat. Enligt Folkhälsomyndigheten är cirka 9 procent av de som spelar på värdeautomater problemspelare (jämfört med drygt 2 procent av alla som spelar).

Tema: Spel

Spelmissbruk

1 januari 2019, infördes ny spellag och gamla spelmonopolet försvann. En avreglerad marknad, men där aktörer måste ha licens, betala skatt, och följa vissa regler för att ”en sund och säker spelmarknad” sköts. Spelinspektionen ska bevaka konsumenters intressen och att lotterier, kasinospel och annan spelverksamhet följer lagen. Ett 70-tal bolag har hittills fått tillstånd.

Uppåt 170 000 svenskar är spelberoende. Ett problem som många liknar vid substansmissbruk.• Besök sidan Spelprevention. Landets första professur om spelberoende har inrättats vid Lunds Universitet.

”Målet för samhällets insatser mot spelberoende är att minska skadeverkningarna av överdrivet spelande.”

Läs mer

Annonser