Uruguay: apotekare emot marijuanalag

MONTEVIDEO Farmaceut-föreningen i Uruguay sågar regeringens planer att tillåta försäljning av marijuana för nöjesbruk på landets apotek.

I ett uttalande förra veckan meddelade regeringen att cannabis ska börja säljas lagligt inom åtta månader på apoteken, sedan två företag fått licenser för kommersiell cannabisodling enligt en omdiskuterad lag från 2013.

Men i ett uttalande i torsdags kritiserade apoteksbranschen AQFU planerna: Apotek ska ”arbeta för folkhälsan” och ”användande av psykoaktiva substanser i rekreationssyfte, lagligt eller inte, är skadligt för hälsan”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Branschen skriver vidare att det skulle strida mot landets policy om tobak och alkohol, som ju inte heller apotek saluför för nöjesbruk.

Uruguays lag om legalisering av cannabis är unik och internationellt uppmärksammad. Kunderna ska ha fyllt 18 år, vara medborgare i landet och deras inköp på apotek ska registreras i statlig databas. De får köpa högst 40 gram per månad, och får inte sälja vidare.

Andra delar av lagen har redan implementerats, såsom att tillåta slutna cannabisklubbar och få odla några plantor hemma för eget bruk.

Lagen genomdrevs av förre vänsterpresidenten Jose Mujica med motivering att bekämpa drogkartellerna. Men har mött kritik både från landets opposition och FN. Den verkar även i enkäter sakna majoritetens stöd.

President Tabare Vazquez. Foto via Wikipedia
President Tabare Vazquez. Foto via Wikipedia

Nya presidenten Tabare Vazquez – som är utbildad cancerläkare – var tidigare kritisk och menade att det finns väldokumenterade skadeeffekter av drogen. Men han lovade under valkampanjen ifjol att legaliseringen skulle fortgå, men det har alltså skett i makligare takt.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser