Flyktingbarn möter droger på asylboende

| UPPDAT | Ensamkommande flyktingbarn riskerar dras in i drogmissbruk redan på asylboenden. De behöver inte bara mat och tak, utan även psykologisk hjälp.

Sedan en tid anländer uppåt 150 flyktingbarn som reser själva till Sverige varje dag. De riskerar hamna i utsatta miljöer.

Aftonbladet har i en serie artiklar följt flykting- och gatubarnens situation.
Mohamed Rage var bara 17 år när han kom hit från Somalia för tre år sedan. Han fick flytta runt på olika boenden.
– Det fanns droger och alkohol på alla de boenden jag placerades på, berättar han för tidningen och Drugnews.

Han erbjöds bland annat hasch för första gången. Han förstod att det inte var bra och tackade nej, med stöd av sin religion. Han är kritisk till att barn som med sina trauman föses ihop oavsett bakgrund, kultur och religion.

 – Där jag bodde fanns det bara en annan kille från Somalia. Jag kunde inte prata med någon annan. Det här gör att man blir ännu mer utsatt. Man söker sig till dem från samma land och om det bara finns en eller två och de tar droger, är det lätt att själv börja. Myndigheterna förstår inte det här, säger han.

Mohamed Rage har senare engagerat sig för att erbjuda flyktingbarn hälsosammare alternativ. Han är ordförande i föreningen Simon i Luleå (Svenskar och Invandrade mot narkotika) och har startat fotbollslaget Luleå United.

Professor Fred Nyberg
Professor Fred Nyberg

Beroendeprofessor Fred Nyberg i Uppsala menar att risken är stor att flyktingbarn kan hamna i kriminalitet och drogmissbruk – och bli en ”förlorad generation” – om de inte får psykologisk hjälp också.
– Det räcker inte med att ge barnen tak över huvudet. Man måste omgående se över deras hälsostatus för att kunna bedöma graden av trauma, och därefter snabbt sätta in rätt hjälp, säger han till Aftonbladet.

Nyberg vill att regeringen tillsätter extra resurser för detta.

GATUBARN / En utsatt grupp är även de unga pojkar som kommit från Nordafrika senaste åren, främst från Marocko. Bara i Stockholm finns ett par hundra som lever som gatubarn, tar droger och begår brott, enligt polisen. Marocko har hittills vägrat ta hem dem – med hänvisning till att deras identitet inte kunde fastställas. I fredags ställde landets representant in möte med regeringen. ”Marocko måste ta ansvar för barnen”, säger inrikesminister Anders Ygeman till Aftonbladet.

• I tisdags arrangerade Fred Nyberg och Uppsala universitet ett seminarium om ensamkommande barns situation. Migrationsverket har tidigare beräknat att uppåt 14 000 ensamkommande barn anländer till Sverige i år.

Annonser