Kroatien tillåter medicinsk cannabis

ZAGREB Kroatien blev i torsdags första Balkanland att tillåta användning av cannabis i medicinskt syfte för patienter som har exempelvis cancer, multiple skleros eller aids.

Tillståndet trädde formellt i kraft 15 oktober och läkare får förskriva medicin, te och salvor innehållande THC – den rusaktiva substansen i cannabis.

Men kroatiska medier rapporter att inga mediciner med substansen ännu har registrerats i landet och att inga utländska företag visat intresse. Hälsodepartementet uppger därför att lokala läkemedelsföretag får importera cannabis-produkter i medicinskt syfte, rapporterar Balkan Insight.

Departementet påminner om att det även fortsättningsvis är olagligt att odla marijuana hemma och att cannabis-produkter måste förskrivas av läkare, innehållande högst 0,75 gram THC per månad.

En medicinsk kommitté tillsatt av regeringen beslutade i januari att staten bör fortsätta med godkännande-processen eftersom cannabis har effekter som kan vara användbara för behandling av vissa sjukdomar. Såsom tumörer, aids, MS och barn-epilepsi.

Även om det inte ännu är vetenskapligt visat att cannabis-produkter botar eller begränsar effekter från dessa sjukdomar, så kan de lindra symptom tillsammans med konventionell behandling, enligt kommittén.

• Beslutet att legalisera medicinsk marijuana i Kroatien kommer efter en månadslång kampanj av anhängare för saken i EU:s senaste medlemsland, enligt AP.

Annonser