Färre nätdroger beslagtas i Sverige

Antalet nya nätdroger som upptäckts har minskat i år, enligt siffror från Nationellt forensiskt centrum. Även polisens beslag av Spice har minskat kraftigt, från cirka 2 500 beslag ifjol till 250 hittills i år. /EU stoppar två nya dödsdroger.

Molekyler ändras, vips en ny drog.Hittills i år har NFC upptäckt 40 nya kemiska droger jämfört med 88 nya substanser under hela fjolåret, rapporterar.
– Vi brukar se knappt en ny drog i veckan så jag skulle gissa på att vi hamnar på 55-60 nya droger för i år, säger Jenny Rosengren Holmberg, forensiker på NFC i Linköping, till P4 Östergötland.

För några år sedan stod polis, socialarbetare och sjukvård handfallna när internethandeln med oklassade droger ökade i landet. Nätdroger som MDPV och Spice (med syntetiska cannabinoider) har krävt flera dödsfall senaste åren.

Inslag i SVT Öst:

En orsak till minskningen kan vara att köparna blivit tagit till sig av larmen och blivit försiktigare, tror Sara Wall, utredare på Folkhälsomyndigheter. Även många drogsubstanser har förbjudits senaste året.

Även polisens beslag av nätdroger har rasat i år. Från cirka 2 500 beslag av Spice ifjol, till 250 hittills i år, enligt SVT. Men polisen tror inte det beror på att droganvändningen minskat så mycket.
– Inflödet till polisen och NFC beror ju på våran effektivitet för stunden. Vi står ju i en omorganisation, så till exempel så har de gatulangningsgrupper som funnits fått stryka på foten, säger Nils Löfgren på polisens narkotikagrupp i Östergötland, till SVT Öst.

Samtidigt som rökdrogen Spice har minskat ser NFC en ökning av beslag av katinoner, (syntetiska centralstimulerande droger i pulver- eller tablettform som ex MDPV).

I Europa har inte minskningen av nätdroger märkts av, ifjol rapporterades 101 nya psykoaktiva substanser till unionens tidiga varningssystem. I måndags meddelade EU:s drogmyndighet att två nya substanser placeras under kontroll. Det gäller 4,4′-DMAR – derivat av aminorex – och syntetiska opioiden MT-45, de båda har rapporterats i samband med 31 respektive 28 dödsfall, enligt EMCDDA.

Annonser