Ny knarktunnel kopplas till ”El Chapo”

TIJUANA Ännu en tunnel har upptäckts för att smuggla narkotika mellan Tijuana i Mexiko och San Diego i USA. Två ton marijuana hittades på amerikanska sidan och tio ton där tunneln började i Mexiko.

Det är uppgifter från amerikanska agenter som i flera månader infiltrerat en mexikansk smugglarliga som ledde till att tunneln kunde avslöjas och tillslaget gjordes i onsdags, rapporterar Reuters.

Totalt greps 16 personer, varav sex misstänkta smugglare på USA-sidan där tunneln slutade under ett mattvaruhus i ett industriområde till San Diego. Där kunde två ton cannabis beslagtags och på mexikanska sidan ytterligare tio ton av drogen som var klar för transport.

Tonvis med cannabis i beslag. Foto: Federala polisen, Mexiko.
Tonvis med cannabis i beslag. Foto: Federala polisen, Mexiko.

Tunneln var cirka 800 meter lång och utrustad med ventilationssystem, belysning och räls för att frakta gods under gränsen. Två mexikanska regeringstjänstemän uppger att tunneln tillhör fruktade Sinaloa-kartellen. En amerikansk åklagare är dock inte lika övertygad då tunneln inte var lika säker och klar som andra tunnlar kartellen byggt.

Ett tiotal tunnlar avsedda för drogsmuggling har upptäckts senaste åren under den cirka 320 mil långa gränsen mellan Mexiko och USA.

Sinaloa-kartellen kontrollerar stor del av smugglingen av kokain, cannabis och metamfetamin till USA. Kartellens ledare, Joaquín ”El Chapo” Guzmán, lyckades i juli för fly från ett säkerhetsfängelse genom en tunnel med motorcykel.

PÅ RYMMEN Joaquin "El Chapo" Guzman.
Joaquin ”El Chapo” Guzman

Guzmán är idag världens mest jagade narkotikabrottsling och nog den rikaste, (uppskattas ha tillgångar värt åtta miljarder kronor). Men han tros vara kvar i Mexiko. Nyligen uppgav myndigheter att de lokaliserat honom till en gård i ett bergsområde i nordvästra landet och att han skadade ansikte och ben när han hastigt flydde därifrån.

Tema: Mexiko

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

Från 2006 trappade Mexiko upp insatser med militär mot organiserade brottslighet. Drogkarteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har hittills tagit över 200 000 personer liv.

Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiserades Mexikos säkerhetsstyrkor för ha begått ”brott mot mänskligheten”. I 2018 valdes Vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador till ny president.

Läs mer

Annonser