Tio män i smuggelhärva åtalas

Tio polska män åtalas vid Uddevalla tingsrätt för att smugglat stora mängder alkohol och tobak från Polen via Sverige med målet Norge. Enligt åklagaren handlar det om organiserad verksamhet med en omlastningscentral i Bohuslän.

Männen åtalas nu för del i alkoholsmuggling och olovlig befattning och förflyttning av punktskattepliktiga varor.

Alkohol och tobak har fraktats från Polen via Ystad och en fastighet i Bohuslän hyrts och använts som omlastningscentral. En del av varorna kan ha varit avsedda för svenska marknaden, men det mesta för Norge där skatten är högre och värdet därför högre, enligt åtalet.

Tullen kom i september ligan på spåren vid en kontroll på en rastplats vid E6:an utanför Strömstad. Två minibussar var fullastade med alkohol och tobak – drygt 4 000 liter öl, 535 liter sprit och 65 000 cigaretter.

Åtta personer i minibussarna greps och häktades senare, en av dem är över 75 år gammal. Några hävdade att de var på väg till Norge för att arbeta, men i förhör framkom att det rörde sig om mer organiserad smuggelverksamhet.

En misstänkt organisatör har hyrt ett ensligt beläget hus i Strömstads kommun. Efter spaning så slog tullkriminalen till där i slutet av september.

Vardagsrum omlastningscentral. Väggar täcka av smuggelvaror. Foto: Tullverket
Omlastningscentral. Väggar täckta av smuggelvaror. Foto: Tullverket

– När de kom dit så stod öl, sprit och cigaretter uppradade längs väggarna och paketerad för vidare transport. Vi menar att de använt stället som omlastningsställe, berättar Petter Lundgren, assistentåklagare i Uddevalla, för Drugnews.

Totalt hittades i huset 11 000 liter öl, 699 liter sprit och 50 000 cigaretter. Där påträffades ytterligare två män, som också greps. En av dem menar åklagaren har en samordnad och organisatorisk roll i smuggelverksamheten.

– Det är ovanligt att man lyckas gripa och åtala en organisatör på den nivån, han är också den som har tjänat mest på verksamheten, som vi menar har pågått från i somras då huset började hyras, säger Petter Lundgren.

Målet med de tio nu häktade männen väntas inledas i domstol måndag 9 november. En av dem erkänner, några har gjort vissa medgivande, andra nekar helt.

Annonser