”Det där ljuset kunde varit jag”

Varje dag dör minst två personer till följd av narkotika i Sverige. För dem och deras anhöriga tändes ljus på Sergels torg i Stockholm i måndags.

Xander Turian.
Xander Turian.

– Jag kunde varit ett av ljusen där. Jag tog en överdos vid 18 års ålder, och är glad att jag lever idag, sade Xander Turian.
Han är numer artist och aktiv i Ungdomens Nykterhetsförbund och sjöng och spelade för andra året i rad på ljusmanifestationen för narkotikans offer.

Där fanns även Gibbe och Sara som träffade varandra för fyra år sedan vid Plattan när de båda var fast i heroinets helvete. Nu är de drogfria sedan 2,5 år, har fått dottern Milena och är aktiva i Kris (Kriminellas revansch i samhället).

– Jag hade gett upp hoppet. Hade ett tomrum som jag försökte fylla med droger. Nu har jag blivit mamma mot alla odds, har ett bra jobb, familj och ordnad ekonomi. Vi får inte ge upp hoppet om oss själva och våra vänner, berättade Sara för Drugnews.

Hon, liksom flera andra talare, menar att den ökade narkotikadöden i landet är oroande. Underhållsbehandling med opiatläkemedel får inte vara enda alternativet, och att målet bör vara drogfrihet för dem som kan. Fler dör med opioidläkemedlen Metadon och Subutex i kroppen numer än med heroin. Regeringen har uppdragit till Socialstyrelsen att försöka reda ut orsaker och samband med den ökade dödligheten.

Gibbe och Sara idag drogfria. Återvände till Sergels torg med dottern Milena. Foto: Drugnews
Gibbe och Sara idag drogfria. Återvände till Sergels torg med dottern Milena. Foto: Drugnews

Ali Reunanen, vice ordförande i Kris, gick själv tolvstegsbehandling, lyckades bryta sitt beroende och har varit fri i 21 år och sju månader. Han hälsade församlade på Sergels torg som på ett NA-möte:
– Hej, jag heter Ali och är narkoman.
”Hej Ali!”, svarade folkmassan.

De har många vänner som gått bort. Gibbe räknade till 45 döda han kände när han nyligen besökte en kyrkogård, sen slutade han räkna.

Lena Larsson förlorade tonårsdottern Kersti för många år sedan. Nu är hon aktiv i Anhöriga mot droger och ledde en tyst minut till minnet av de bortgångna och deras närmaste.

– Ifjol var det 765 som dog till följd av knarket, enligt Socialstyrelsen, så många har det aldrig varit förr. De lämnar ett tomrum och frågan varför får aldrig ett svar, sade hon.

Flera andra talare och musiker deltog vid minnesstunden dit många kommit. Andra stannade till en stund och fortsatte sedan i höstmörkret över torget.

I samband med Allhelgonahelgen har narkotikans offer uppmärksammats i ett par decennier i Sverige runt landet. I Stockholm var det nittonde gången som man samlades vid Sergels torg. Nätverket Folkrörelser mot droger med drygt tjugo föreningar hade arrangerat årets manifestation.

 

Annonser