Wada vill stänga av rysk friidrott

GENÈVE Antidopingorganet Wada vill att Rysslands friidrottsförbund stängs av efter avslöjande och utredning om omfattande doping. Det skulle innebära att ryska friidrottare kan förlora medaljer och missar OS i Rio nästa år.

Det meddelade World Anti-Doping Agency när en granskning lades fram som ”identifierar systematiska fel inom IAAF och Ryssland” och misstankar om utpressning, mörkläggning och doping och korruption inom rysk friidrott.

– Informationen i Wadas rapport är alarmerande. Vi behöver tid att smälta och förstå de detaljerade upptäckterna i rapporten, säger Coe i ett uttalande på IAAF:s hemsida.


Från Wadas presskonferens i måndags då rapporten lades fram. Via Youtube

Kommissionen tillsattes av Wada i december ifjol sedan en tv-dokumentär i tyska ARD med hjälp av ryska avhoppade idrottare kunde berätta om ryska dopingkulturen: ”Hemligheten om doping – hur Ryssland skapar sina vinnare”. Där påstods att dopingfusk var en stor del av ryska idrottskulturen.

I rapporten som publicerades i måndags finns uppgifter om att ryska säkerhetstjänsten FSB skulle ha infiltrerat antidopingarbete under OS i Sotji. Att ryska antidopinglaboratoriet i Moskva varit avlyssnat. Och att laboratoriechefen där inför ett planerat besök av Wada ifjol förstörde över 1 400 dopingprover.

– Den systematiska dopningen inom den ryska idrotten kan inte ha pågått utan att landets regering varit medveten om, och tillåtit, det, sade Richard Pound, som presenterade Wadas rapport i Genève om anklagelserna.

Wada föreslår att fem ryska friidrottare stängs av på livstid, bland andra Maria Savanova som är regerande OS-mästarinna på 800 meter. Andra kan förlora redan vunna medaljer. Wada menar att OS i London saboterades av aktiva dopade idrottare och vill även att Moskvas antidopinglabb nu blir av med tillståndet.

Wadas begäran är rekommendationer och internationella friidrottsförbundet IAAF uppger i en kommentar att Ryssland nu har en vecka på sig att ge sin version på anklagelserna.
– Vi kommer att göra allt som krävs för att skydda de rena idrottarna och återbygga förtroendet för vår sport, säger ordförande Sebastian Coe, enligt AP.

Tidigare höjdhopparen Stefan Holm, som nu sitter i IOK, är mycket upprörd.
– Största skandalen någonsin inom friidrotten, säger han till SVT.

Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets ordförande, tycker Wadas rekommendation att stänga av Ryssland från internationell friidrott behövs.
– Det här är rätt väg att gå. För det skickar en mycket kraftig signal att resten av världen inte godtar fiffel och båg, säger han till SR Radiosporten.

Ryska friidrottsförbundet förnekar att det förekommit systematiskt fusk.
– Vi har ”totalblockerat” tillgången till dopingmedel efter flera tidigare skandaler, säger dess tillförordnade ordförande Vadim Zelitjenko till AP.
Han tror inte heller att ryska regeringen och säkerhetstjänsten har medverkat till att dölja dopingfall.

Annonser