Indisk delstat planerar alkoholförbud

NEW DELHI Näst folkrikaste delstaten Bihar i Indien planerar att införa säljförbud för sprit från nästa år. Chefsminister Nitisch Kumar lovade i valkampanjen att göra något åt växande alkoholproblem.

Kumar är vänsterledare för en koalition av regionala partier (Janata Dal United) som fick makten i valet i delstaten tidigare denna månad. Under kampanjen mötte han protesterande kvinnor som uttryckt missnöje över ökade alkoholproblem i fattiga byarna. Alkoholrelaterade brott och våld i hem drabbar särskilt kvinnor.

– Kvinnorna lider mer än andra på grund av missbruket och jag har instruerat mina tjänstemän om att börja förbereda ett alkoholförbud och implementera det från nästa budgetår, sade Kumar vid ett möte i torsdags, rapporterar BBC.

Kö till ölbutik i Indien. Foto: Mikko Koponen /Flickr BY CC 2.0
Kö till ölbutik i Indien. Foto: Mikko Koponen /Flickr BY CC 2.0

I Bihar ökade antalet licensierade alkoholbutiker till 5 467 åren 2012/2013, en ökning på 60 procent på sex år, enligt Asian Times. En minskad alkoholförsäljning och konsumtion skulle minska delstatens skatteintäkter, påverka turism och leda till ökad hembränning och smuggling, varnar några kritiker.

Indien har traditionellt en låg alkoholkonsumtion och hög andel nykterister. Internationella alkoholföretag försöker komma in på marknaden. Berusningsdrickande har ökat senare år och en nationell alkoholpolicy håller på att tas fram. Men delstaterna är självständiga med skiftande regler, några har alkoholmonopol, andra licensierad försäljning, medan vissa har försökt införa helt alkoholförbud, (såsom Gujarat, Nagaland, Manipur och delvis Kerala).

I delstaten Bihar i nordöstra Indien bor cirka 104 miljoner invånare, många är fattiga. Det var där som Mahatma Gandhi inledde sin kampanj för civil olydnad mot tidigare brittiska kolonialmakten. I hela landet bor idag över 1,2 miljarder invånare.

Annonser