Rekordmånga firade Vit jul

Varmare klimat, men tusentals väljer att fira vit jul. IOGT-NTO-rörelsens kampanj för ett nyktert firande med barnen i fokus är på väg att slå rekord. På juldagens morgon hade över 30 100 skrivit på!

Redan vid lunchtid dagen före dopparedagen hade över 24 700 personer undertecknat att inte dricka något starkare än lättöl under de tre juldagarna. Kampanjen som körs för nionde gången riktar sig inte till nykterister (som inte dricker alkohol i alla fall), utan till andra.

Lisa Greve. Ansvarig för Vit Jul-kampanjen
Lisa Greve. Ansvarig för Vit Jul-kampanjen

Ifjol tog 27 000 personer aktiv ställning för en Vit jul, vilket var mesta dittills.
– Vi hoppas slå rekordet igen i år, det blir spännande. Namnlistor är på ingång från hela landet. Dessutom har i år grupper själva kunnat starta digitala insamlingar, så som poliser, skolsköterskor och veganer – men även olika orter – för en Vit jul, säger kampanjansvariga Lisa Greve till Drugnews.

Hon tror det går få med ännu fler att fira alkoholfri jul, att kampanjen inte nått sin peak. När människor berättar att de skrivit på, så väcker det reaktioner och tankar och smittar av sig till fler.

Kitty Jutbring. Foto: Vit Jul
Kitty Jutbring. Foto: Vit Jul

En av kampanjens två huvudambassadörer är programledaren och bloggaren Kitty Jutbring.
– Julen är barnens och de förtjänar totalt närvarande och dedikerade vuxna kring sig. Det är ingen stor grej för mig att vara nykter på jul, det är väl det minsta jag kan göra. Det finns en lång lista med saker jag gillar allra mest på julen och ingenstans på den listan finns alkohol, säger hon.

Den andre är författaren Manne Forssberg, ena halvan i ”Pappapodden”.
Det är otroligt bra att det finns en kampanj med ett så tydligt barnperspektiv på julen. Jag vill vara med och bryta alkoholnormen som är stark just under julhelgen, det är obehagligt att julen är två motsatta saker. Dels den stora barnhögtiden, men också den stora alkoholhögtiden, säger Manne Forssberg.

Andra ambassadörer som stöder kampanjen är exempelvis folkhälsominister Gabriel Wikström, poeten Henry Bronett och artisterna Malena Ernman och Caroline Wennergren.

Vid juletid stänger många samhällsfunktioner som skola och fritidsaktiviteter, och då ökar utsatthet ännu mer för barn i familjer med missbruk.

Därför arrangerar Vit Jul-kampanjen över 225 aktiviteter under lovet för alla barn och unga. Inga barn ska behöva fejka sina egna julminnen, summeras i en kampanjfilm.

När jag var liten började julafton alltid bra, mycket snö var det på den tiden och mamma lagade god mat. Efter Kalle Anka fick man öppna julklapparna och styvfar öppnade flaskan sen blev det inte roligt alls…”, skriver en om sin barndoms jular under avdelningen Berättelser på Vit Jul-hemsidan.

Johnny Mostacero och Mona Örjes, ordförande i IOGT-NTO respektive Junis skriver på Dagens Samhälle i en debattartikel idag: ”Många barn och unga känner oro inför julen då samhället stänger ned. I juletid är behoven extra stora och varje barn som inte upptäcks och får stöd och hjälp innebär ett misslyckande”.

Veckorna kring jul ifjol sålde Systembolaget 31,2 miljoner liter alkohol. På Bris stödtelefon handlar barns samtal inför julen ofta om oro för föräldrars drickande, rapporterar DN. Föreningens råd till föräldrar är att ta det försiktigare med alkoholen i år.

Tema: BARNEN

De glömda barnen

fler måste upptäckas och få stöd

D12-SpelaRolllogga1Flera barn föds på skuggsidan, utan att bli sedda. Växer kanske upp med förälder med riskbruk eller beroende av alkohol eller andra droger. Barnen får ofta ta ett stort ansvar hemma, undviker ta hem kompisar och löper större risk att själv senare i livet få sociala problem. Förr beräknades de till cirka vart femte barn, men siffran är svajig. Idag beräknas minst 100 000 barn (4,5 – 5,2 proc.) ha förälder som fått beroendevård (enligt ny CAN/SKL-studie), troligen är de fler. Andra vuxna kan spela roll och göra något – lärare, elevvården, släkt, medmänniska, politiker…

Läs mer

Annonser