Knarkkungen ”El Chapo” har gripits

|UPPDAT| MEXICO CITY Drogkungen och mästerrymmaren Joaquín ”El Chapo” Guzmán som flydde i somras har åter gripits. Det uppger Mexikos president Enrique Peña Nieto via Twitter: ”Uppdraget slutfört. Vi har honom”.

Guzman flydde 11 juli 2015 genom en nära kilometer lång tunnel från det säkerhetsfängelse han satt i utanför huvudstaden Mexiko City. En tunnel hade grävts från hans cell och han åkte iväg på en motorcykel på räls.

Jakten på ”El Chapo” –  Sinaloa-kartellens fruktade ledare – har pågått sedan dess och han har varit nära att gripas flera gånger. Men i fredags kväll skrev Mexikos president på Twitter:

D520-MexpresTwitt”Uppdraget slutfört: vi har honom. Jag vill informera mexikaner om att Joaquin Guzman Loera har gripits.”

Få detaljer har ännu berättats kring gripandet. Men enligt nyhetsbyrån AP lokaliserades Guzman för några dagar sedan. Vid gripandet i Los Mochis i hans hemdelstat, så dödades fem personer och sex andra greps vid marinsoldaternas räd. Även en soldat skadades vid skottlossningen.
Två bepansrade bilar, gevär, handeldvapen och en granatkastare hittades. Kartelledaren var tungt beväpnad i det vita hus där han gömde sig med sina följeslagare.

Gripandet är ”en viktig framgång”, konstaterar president Nieto, enligt Reuters. Flykten bekräftade bilden av utbredd korruption och rykten florerade att ”El Chapo” fick hjälp vid flykten inifrån fängelset i somras.

Guzman lyckades även 2001 fly från ett fängelse efter gripits 1993 för grova narkotikabrott. Sinaloa-kartellen kontrollerar stor del av smugglingen av narkotika till USA och Guzman har utpekats som mångmiljardär.

Tema: Mexiko

MEXIKO

–B841-MexikoflagMin…våldsamma knarkkriget fortsätter

2006 trappade Mexikos förre president upp insats med militär mot organiserade brottslighet. Och karteller strider inbördes om kontroll över smuggling av narkotika till Nordamerika. Våldspiralen, där även oskyldiga drabbas, har tagit uppåt 170 000 personer liv. Under nya presidentens tid har flera gängledare gripits. Utbredd fattigdom, korruption bland lokala makthavare, försvunna kritiker och studenter förmörkar bilden. I rapport juni 2016 kritiseras Mexikos säkerhetsstyrkor begått ”brott mot mänskligheten”.

Läs mer

Annonser