Alkoholpolicy i fokus efter fackskandal

Efter avslöjandet om Kommunals vidlyftiga representationer, så har tidningen Arbetet undersökt andra fack och arbetsgivares policys. Mest frikostligt med alkohol är Sveriges Kommuner och Landsting, striktast är Vision.

07-vinglas2_min11.jpgArbetet har skickat frågor om alkohol- och representationspolicy och hur stor alkoholnotan var i budgeten. Enkäten har gått till alla LO-förbund, de större TCO_ och akademikerförbunden, samt arbetsgivarorganisationerna.

SKL är mest frikostlig med alkohol, vid fest kan det bjudas upp till fyra glas, enligt policyn. Men organisationen vill inte lämna ut siffror för hur mycket det representerades för i kronor och ören.

Nyktrast kansli beskrivs fackförbundet Vision ha, med 180 000 medlemmar, de flesta arbetar just inom kommuner och landsting. ”Vision är en fair union och bjuder inte på alkohol för medlemmarnas pengar”, lyder policyn. Undantag vid extern representation (år 2014 externt cirka 2000 kronor, internt 0 kronor).

Vårdförbundet (med 114 000 medlemmar) har inget övergripande alkoholpolicy för hela förbundet, men bjöd på lättöl som starkast vid julmiddagen i december.

Transparensen är mindre bland arbetsgivarorganisationer, än för fackföreningar, konstaterar webbtidningen Arbetet. IF Metall (316 000 medlemmar) har alkohol- och drogpolicys – på kurser bjuds aldrig på alkohol, vid konferenser och julbord två glas vin eller öl för den som önskar, men aldrig sprit.

Skandaldrabbade Kommunal så, (med 522 000 medlemmar, varav nära 10 000 begärt utträde senaste veckan). Förbundet har inte svarat på Arbetets enkät, men känt genom mediegranskning är att så väl vin, öl och starktsprit har tillåtits. Representation med alkohol ”i måttlig mängd” enligt policy.

Men Kommunal har – visar Aftonbladets granskning – haft eget gårdsvinsmärke, krogen Metropol Palais i centrala Stockholm (med porrstjärnor ibland vid uthyrning), gratisboende för facktoppar på konferensgården i skärgården och haft en vidlyftig representation, så även vid resor.

Samtidigt har några lokalavdelningar av Kommunal sedan länge haft regler om ingen alkohol alls i samband med fackliga aktiviteter.

Annelie Nordström. Foto: Ragnar Jensen/ Flickr BY 2.0
Annelie Nordström. Foto: Ragnar Jensen/ Flickr BY 2.0

I onsdags meddelade ordförande Annelie Nordström att hon avgår vid kongressen i maj (med fallskärm på drygt två miljoner kronor). Efter två dagars krismöte i styrelsen berättade hon att ett åtgärdsplan tagits fram och den ”gamla kulturen” som hon ”ärvt” ska bort.

Lyxkrogen ska avvecklas, översyn göras av policys om alkohol, representation, gåvor och lägenheter. Och en visselblåsarfunktion ordnas för anonyma tips framöver. En ”gyllene regel” gäller framöver om att ledningen alltid ska ha medlemmarnas bästa i åtanke och ”alltid ska kunna se medlemmarna i ögonen”.

– Jag ber om ursäkt för de felaktigheter som begåtts i Kommunal. Förlåt oss, förlåt mig, sade Nordström på presskonferensen.

Nu ska hon innan hon slutar ut på en förlåt-mig-turné i landet och leda en knepig avtalsrörelse för sina medlemmar, många av dem lågavlönade kvinnor.

Annonser