Skarpa tobaksförslag till riksdagen

Stora hälsovarningar i text och bild på tobakspaket och förbud för smaksatta cigaretter är några förslag från regeringen. Största tobaksreformen sedan krogen blev rökfri 2005, enligt folkhälsoministern.

Lagförslagen som regeringen antog häromdagen och lämnade till riksdagen i tisdags måste snabbehandlas för att EU:s nya tobaksproduktdirekt ska hinna införas 20 maj.
– Det är lite bråttom, uppger Lina Glans, politiskt sakkunnig på Socialdepartementet, för Drugnews.

Folkhälsominister Gabriel Wikström. Foto: Drugnews
Folkhälsominister Gabriel Wikström. Foto: Drugnews

Åtgärderna i propositionen är steg för att fortsätta minska rökningen, framför allt bland unga. ”Vi vet att tre av fyra rökare faktiskt vill sluta röka, men har svårt att motivera sig själva till att göra det”, skrev folkhälsominister Gabriel Wikström (S) i en debattartikel i Aftonbladet.

Även om rökningen minskat i Sverige, så insjuknar mer 100 000 personer i tobaksrelaterade sjukdomar och 12 000 dör varje år. Mer behöver göras, enligt ministern.

Enligt propositionen ska bland annat cigaretter och rulltobak med särskild karakteristisk smak förbjudas, exempelvis mentol och andra tillsatsämnen. Men smaksatta cigaretter kommer vara kvar en tid länger för utfasning till 2020 (om marknadsandel på minst tre procent).

Tobakspaketen ska inte längre få innehålla information om innehåll av nikotin, tjära och kolmonoxid, eller likna livsmedel eller en kosmetisk vara. Förpackningen får inte heller antyda att varan har vissa miljöfördelar och inte hänvisa till doft, smak och tillsatser. Gäller dock inte omfatta snus, inte heller e-cigaretter, (där regeringen vill avvakta rättslig process).

Hälsovarningar med EU-förberedda alternativ av texter och avskräckande bilder ska från slutet av maj utgöra 65 procent av paket med cigaretter, rulltobak och vattenpipstobak, (gäller int.e heller snus).

Lagförslaget innehåller även utökad rapporteringsplikt för tillverkare av tobak och att ny minimigräns införs för antal paket ett paket får innehålla (får inte säljas styckvis, utan minst 20 cigaretter).

Ministern presenterar det som den största reformen på tobaksområdet sedan krogarna blev rökfria 2005. Men han kan tänka sig att gå än längre för att minska tobaksanvändningen.

I tilläggsdirektiv av nya regeringen fick en tobaksutredare uppdrag att även så över möjligheterna att ha fler rökfria utemiljöer (ex lekplatser och uteserveringar). Dessutom införa neutrala tobaksförpackningar med standardfärg för alla märken, utan loggor, och dessutom ett exponeringsförbud för tobak i butiker, (för att underlätta för de som försöker sluta röka och inte locka unga att börja).

Bedömning om de tilläggen ska utredningen lämna 1 mars. Neutrala paket – som redan införts i Australien och fler länder är på gång – har redan startat debatt i Sverige och kritiserats som intrång mot varumärkesskydd och tryckfriheten.

Men folkhälsominister Wikström väntar med spänning på den utredningen:
”Om vi ska kunna möjliggöra för alla människor att leva långa och friska liv så måste vi göra mer och tänka nytt. Detta gäller inte minst på tobaksområdet”, skriver han.

Fortsättning lär följa om förslagen…

• Fotnot: Lagförslaget Åtgärder för ökad folkhälsa på tobaksområdet_genomförandet av EUs tobaksproduktdirektiv” (pdf-fil, 174 sidor).

D531-EU-tobakbilder2
EU-förslag på varningsbilder.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över sju miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.

Läs mer

Annonser