Polismetod mot nätlangare granskas

I en operation mot langare på nätet lät polisen hundratals brev med narkotika gå vidare till köpare, även minderåriga. Nu har åklagare inlett förundersökning av polisens metod.

– Jag har inlett en förundersökning för att det finns anledning att anta att det kan ha förekommit tjänstefel, säger chefsåklagare Eva Finné, på särskilda åklagarkammaren, till Dagens Nyheter.

Tidningen har i flera artiklar berättade om polisens spaning mot langare av droger på nätet, som utnyttjat krypterade meddelande och svårspårade sajter s.k. ”Darknet”.

Från ett ödehus i Norrland styrde langare över en illegal omfattande narkotikahandel – tusentals brev med droger skickades till köpare runt landet. De gömdes sig bakom ett alias och mötte aldrig köparna.

Polisen gick igenom hundratals av breven på väg mot mottagarna och lät dem sedan efter ompaketering gå vidare med droger för att säkra bevisen. Men trots att langarna greps för ett år sedan, så har få kunder följts upp.

Nu visar det sig att försändelser med droger nått minderåriga och utsatta personer som beställt droger via nätet. Bland andra en flicka som nyligen skrivits ut från tvångsvård på en psykiatrisk klinik. Några månader senare avled hon.
Jag önskar att de tagit bort knarket direkt, säger hennes pappa till DN.

I ett fall har polisen besökt en 17-årig kille som beställt LSD. Men de flesta kunderna har polisen inte följts upp, ännu. Bland andra har förre justitieombudsmannen reagerat mot polisen metoder. Nu har åklagaren inlett en förundersökning och granskar fallet, men ”det finns ingen misstänkt i det här läget”.

Annonser