Smärtpatient odlade cannabis

Smärtpatienten i rullstol som använt cannabis han själv odlat friades i tingrätten. I tisdags åberopade han i Svea hovrätt nödrätt att självmedicinera med drogen, men riskerar böter för narkotikabrott.

I nära två år odlade och brukade han cannabis mot smärta som han fått efter brutit nacken i en mc-olycka för drygt tjugo år sedan då han blev förlamad med ryggmärgsskada.

37-årige Andreas Thörn har länge kämpat för ett drägligt liv mot smärtan. Först med vanliga läkemedel, det hjälpte inte och nekades dispens för få cannabisbaserad Sativex (för ms-patienter, som inte omfattas av högkostnadsskydd).

På nätet fick han tips om att blanda cannabis med kokosolja till en kräm och tog 0,2 gram i sked till kaffet om morgnarna. Han blev bättre och kunde så småningom jobba heltid, ta hand om sin familj och få en fungerande vardag.

Men polisen kom i januari ifjol till bostaden och beslagtog hans tre cannabisplantor i tvättstugan och en påse med annan marijuana han köpt. Han åtalades för narkotikabrott.

I Västmanlands tingsrätt friades han lite oväntat i augusti ifjol. Domaren ville fälla honom, men nämndemännen ansåg att han befunnit sig i en nödsituation.

Åklagaren Carin Lantorp överklagade till hovrätten och anser att han ska dömas till böter.
Det är olagligt att bruka narkotika, det är olagligt att inneha och framställa narkotika, i det här fallet cannabis. Någon nödsituation har han inte varit i, enligt min bedömning, sade hon till Aftonbladet efter förhandlingen i tisdags.

37-åringens advokat hävdar att nöd inte måste vara akut och undrade vilken smärtnivå är det rimligt att behöva stå ut med.

Försvaret hade två expertvittnen, dels en specialistläkare som sade att moderna smärtläkemedel dåligt hjälper ryggmärgsskadade. Dels en läkemedelsforskare som berättade om cannabis möjliga smärtlindring för nervsmärta hos ryggpatienter.

Försvarsadvokaten menar ändå att det vore en ”en smärre sensation” om hans klient frias även i hovrätten, enligt SVT.

Dom av Svea hovrätt meddelas 31 mars. Men målet kan komma att gå vidare till Högsta domstolen för avgörande.

• I en debattartikel i Aftonbladet kräver 37-åringen en lagändring för att kunna använda cannabis medicinska egenskaper: ”Cannabis hjälpte mig mot ångest och värk”

Tema: Cannabis medicin?

D85-CannabisMedicinLogI Sverige finns idag två godkända cannabisbaserade läkemedel, som drygt 100 patienter får, enligt SVT.
Sativex framtagen av odlad cannabis och främst avsett för ms-patienter mot kramper nervsmärta (ingår inte i högkostnadsskyddet). Och Marinol, syntetiskt framtagen, mot illamående för cancerpatienter i behandling och för öka aptit hos bl a hiv-patienter. Antal patienter som får Sativex har ökat till över 300 personer 2017 och för Marinol har ansökningar ökat till cirka 16 år 2018.

Intressant innehåll är THC (rusgivande, men även aptitstimulerande) och CBD (smärt- och inflammationsdämpande och antipsykotisk, ej psykoaktivt). Även andra medicinska effekter uppges cannabis ha. Läkemedelsverket hade 2018 beviljat 27 ansökningar för Bediol (baserat på cannabis-växtdelar) på licens.

I USA tillåter hälften av delstaterna rökning av obehandlad cannabis i medicinskt syfte, men ingen läkemedelsmyndighet och läkarsällskap godkänt. Enligt kritiker finns bättre riktiga läkemedel. Och ”medical marijuana” används ofta i debatten av legaliseringsivrare för öppna för nöjesbruk.

WHO:s nya
översikt (pdf-fil) om cannabis för medicinsk användning ­– få kontrollerade slumpvisa försök (att röka växten), långt borta ”godkänna som säker och effektiv medicin”, måste väga risker och nytta.

Läs mer

Annonser