Dalapolitiker avled i trafikolycka

Tidigare oppositionsrådet Clas Jacobsson, 54, (M) från Borlänge omkom i en trafikolycka i söndags kväll på E4:an vid Sollentuna. Enligt uppgifter misstänks föraren i andra bilen varit drogpåverkad.

Olyckan inträffade vid 20-tiden på påskdagens kväll på E4:an i höjd med Kista. En personbil kom i fel körriktning och krockade med fordonet som Clas Jacobsson körde.

Han var på väg hem från Gotland tillsammans med sin särbo. Jacobsson avled på olycksplatsen. Kvinnan och föraren av den andra bilen – en man i 20-årsåldern – fördes till sjukhus. Ingen av dessa blev allvarligt skadade. E4:an stänges av i båda körriktningarna ett tag under räddningsarbetet.

Den unga föraren var enligt polisuppgifter till flera medier, bland andra Aftonbladet, drogpåverkad och misstänks för grovt rattfylleri och grovt vållande till annans död.

Clas Jacobsson var känd lokalpolitiker från Borlänge som haft flera uppdrag. Han blev oppositionsråd för Moderaterna i landstinget i Dalarna efter valet 2014, ett uppdrag han nyligen lämnade. Han blev 54 år.
Jacobsson hedrades med en tyst minut vid landstingsstyrelsens arbetsutskotts sammanträde i tisdags och flaggades på halv stång vid Landstingshuset, rapporterar Dala-Demokraten.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Annonser