Tio fast för kokainsmuggling

Tiotal personer från Borås har häktats eller dömts till fängelse i organiserad smuggling av kokain från Brasilien till Mellersta östern. De uppges ha värvats från missbrukarkretsar.

En svensk greps i september ifjol på Beiruts flygplats med 18,9 kilo kokapasta i bagaget, vilket Drugnews rapporterade. Fler har personer från Borås har gripits med narkotika vid smuggelförsök från Brasilien.

Vid ett större tillslag vid årsskiftet greps fyra personer i Borås, en på Landvetter och en person i Libanon.

Totalt är nu fyra män och en kvinna häktade i Borås och två personer i Libanon. Två har redan tidigare dömts till tio års fängelse i Förenade Arabemiraten. Och en man greps i Frankfurt när han landade med tio kilo kokain i bagaget, rapporterar Borås Tidning.

– Det är personer med drogmissbruk, spelmissbruk eller andra problem som man fått att göra resor, säger spaningsledare Magnus Dahl till BT.

Trots kurirresor i fler länder, så tror polisen att det är väldigt lokalt, inga från andra svenska orter har gripits, och att det kan vara samma huvudman som organiserat det hela. Förundersökningen fortsätter, åtal för övriga personer som placerats på olika anstalter kan ta dröja ett halvår, enligt Magnus Dahl.

Annonser