Folknykterhetens dag – utan ursäkter

|Uppdat| Alkoholreklam, normer och ursäkter varför inte dricka. Några teman som uppmärksammades på Folknykterhetens dag i torsdags. En tradition som vuxit till hela veckan numer.

Blåbandrörelsen firar dagen i bland annat Askersund och Nora där förra folkhälsoministern Maria Larsson, numer landshövding i örebro län, talar. Och i Vindeln i Västerbotten hoppar förbundets organisationssekreterare Per-Olof Svensson, upp på scenen.

Maria Larsson oroas över ungas drogattityder
Maria Larsson talar i Nora och Askersund

– Jag tänker lyfta problemet alkoholreklam, som tränger på överallt. Vi blir alltmer avtrubbade, även vi själva. Förbudet i tv måste upprätthållas, säger han till Drugnews.

Och regeringens nya ANDT-strategi tycker han är urvattnad.

Svensson tycker Folknykterhetens dag – som firats sedan 1925 firas på Kristi himmelfärdsdag i landet, ett tag kallad Nykterhetsfolkets dag – fortfarande behövs. Ett sätt att lyfta viktiga alkoholfrågor, men kan behöva utvecklas i nya former.

På flera orter har den numer utvecklats till hela veckan, med politikerutfrågningar, fackeltåg vid Valborg och gökotta, filmfestival och utflykter.

Ordenshuset på Skansen. Fr v konferencier Anna-Maria Mårtensson, Jonas Svensson, IOGT-NTO, och Tess Emma Svensson, museipedagog.
Ordenshuset på Skansen. Foto: Drugnews

IOGT-NTO-rörelsen ordnar flera aktiviteter i sina distrikt. På Skansen anordnas traditionellt möte, sång och musik kring vid ordenshuset. Cykeltur runt Djurgården och vandring ute vid Tollare folkhögskola är andra arrangemang i Stockholmsområdet.

Förbundsordförande Johnny Mostacero håller apelltal i Flunsåsparken på Hisingen i Göteborg. Han tar också upp frågan om alkoholreklam och kräver nya åtgärder.

JOHNNY MOSTACERO Konsulent i IOGT-NTO hett namn som ny förbundsordförande.
Johnny Mostacero

– Regeringen måste gå från ord till handling när det kommer till marknadsföringen av alkohol. Den befintliga lagstiftningen har ett flertal brister och ännu värre är det för sociala medier som helt saknar reglering. Det gör att barn och unga utsätts för stora mängder alkoholrelaterad marknadsföring, säger Johnny Mostacero i ett pressmeddelande.

Andra teman för IOGT-NTO i år är bl a ifrågasätta alkoholnormen och ursäkter (varför man inte vill dricka).
I Växjö var det full aktivitet redan i onsdags med torgmöte och medlemsvärning, namninsamling i kampanjen ”Nu släcker vi ner alkoholreklamen”. Och fika vid rörelsens vackert belägna hus nära sjön.

Vid Speakers corner fanns såväl Radio Kronobergs reporter som tidningen Accents redaktör och intervjuade flanörer.

07-Snapsglas1bw.gifUrsäkt för att inte dricka, är inget för 18-åriga Ismael Alhadi, omgivningen får acceptera. ”Jag dricker inte alkohol, jag har kul på mitt sätt, andra på sitt”, sade han till reportrarna.

Ungdomens nykterhetsförbund planerar under veckan egna ålderskontroller av ölförsäljning i butiker, tidigare tester visar att dessa ofta inte sköts.

Annonser