Bakslag för cannabisvänner i Vermont

MONTPELIER Vermonts representanthus i USA stoppar planen att som första delstat politiska vägen legalisera marijuana. Kammaren röstade i tisdags ner såväl legalisering, folkomröstning som avkriminalisera drogen.

The House avvisade förslag som passerat senaten om att tillåta innehav av upp till ett ounce marijuana (drygt 28 gram) med 121 – 28 röster. Avslog att ha en rådgivande folkomröstning om legalisering av drogen (97-51 röster). Samt stoppa avkriminalisering (med avgifter istället för straff), som skulle gjort innehav upp till cirka 58 gram och två plantor ett ickebrott. Röstetalet var mer jämnt 77-70.

Republikanen Warren Van Wyck beskrev efter besluten att liberalisering av Vemonts cannabislagar ”gick upp i rök”. Nu blir det liten tid reda ut skillnaderna mellan huset och senatens versioner av lagförslagen.

Såväl polis som barnläkarföreningen i delstaten välkomnar utgången då en legalisering skulle riskera öka skador särskilt för unga och hälsoresultat.

Guvernör Peter Shumlin var av motsatt åsikt:
”Kriget mot narkotika och marijuanaförbudet har misslyckats. Oerhört nedslående att en majoritet av kammaren har visat en anmärkningsvärd brist på respekt för känslan av de flesta Vermonters som förstår att vi måste föra en smartare politik när det gäller marijuana i detta tillstånd”, sade han enligt AP.

Cannabisvänner och marijuanaindustrin hade hoppats lilla bergiga delstaten Vermont /drygt 600 000 invånare) i nordöstra USA skulle bli första delstaten där politiker drev igenom legalisering och kommersialisering av drogen. I de delstater som tillåter drogen fullt ut idag – Colorado, Washington, Alaska, Oregon, och delvis huvudstaden – så har övergången skett efter folkomröstningar. Även ”medicinsk marijuana” har ofta tillåtits efter referendum.

I samband med presidentvalet i höst lobbas vidare för folkomröstningar i andra delstater.

• COLORADO/ Negativa hälsoeffekter, ökad användning med mera efter liberaliseringen i Colorado och Washington märks alltmer, enligt marijuanakritiska föreningen SAM som sammanställt statistik.

Annonser