”Fler nykterhetskontroller behövs”

Polisen genomförde extra nykterhetskontroller i onsdags runt landet. På Trafiknykterhetens dag arrangerades även kampanjer mot rattfylleri och om anhöriga som drabbas.

Ungefär 60-70 personer dör årligen i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor och 1 000 skadas allvarligt. Visionen är att minska det mot noll. Och fundera på vad som kan göras för att inte fler ska drabbas.

I kulturhuset Väven i Umeå berättade Annica Bergström om hur svårt det var att gå vidare när hennes syster Caroline avled i en skoterolycka där föraren var påverkad i januari ifjol. Systern och föraren hittades döda först ett dygn efter olyckan i Norrland, och Annica kom dit.

– Men hon fick åka hem sen utan särskilt stöd. Försäkringsbolag betraktar inte syskon som nära anhöriga och bidrar inte till hjälp. Det är upprörande, berättar Lisa Possne Frisell, projektansvarig för riksmanifestationen i Umeå, för Drugnews.

Först lång tid senare fick Annica kraft att ta tag i sorgen och gå vidare.

Motorförarnas helnykterhetsförbund initierade Trafiknykterhetens dag 2002 för att uppmärksamma rattfylleriets konsekvenser. I år lyftes fram de närstående som drabbas, också till de som kör berusade.
Facebook-sidan Jag vill inte förlora vänner och familj. Kör inte full.som startades för några år sedan har idag över 225 000 fans och visar att många bryr sig och vill engagera sig och möta andra drabbade. Lisa Possne Frisell var med och startade sidan och vet att den berör många.

I Umeå hölls föredrag, ordnades konstutställning #körintefull och kustbevakningen berättade om sina insatser vid sjöfylleri.

Årets trafikhjälte – Magnus Müller. Foto: Mari Hagberg
Årets trafikhjälte – Magnus Müller. Foto: Mari Hagberg

Årets Trafikhjälte hade utsetts av facebook-sidans läsare. I år blev det Magnus Müller från Göteborg som fick priset på 10 000 kronor och ett diplom. Han är med i föreningen Trafficsec som agerar vägriddare i Västra Götaland och på frivillig bas hjälper trafikanter i nöd och varnar för trafikfaror. Ett 40-tal medlemmar hjälper dagligen bilister som drabbats av olycka eller andra svårigheter.
Magnus Müller hade visat civilkurage och hjälpt en bilist som drabbats av insulinchock och utgjorde en trafikfara en dag i Göteborg.

Polisen hade extra nykterhetskontroller i onsdags, bland annat kring Örebro där några förare ertappades med för hög promille. Påverkade förare rapporteras och kan förlora körkortet. Men polisen erbjuder numer även kontakt med beroendevården.

– Vi vill gärna ingripa innan någon kör berusad. Då kan vi hjälpa till så att de som är i ett missbruk eller riskbruk kan få hjälp, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg vid polisen, i en kommentar.

Metoden samverkan mot alkohol och droger i trafiken kallas Smadit. Den innebär att berusade förare som upptäcks ska erbjudas kontakt med beroendevården. Många av de som kör berusade har alkohol- och andra drogproblem. Tanken är att genom att hitta dem och erbjuda hjälp, så får man bort dem från vägen och fler livsfarliga körningar.

Behövs uppåt 2500 fler poliser, enligt rikspolischefen. Foto: Polisen
Foto: Polisen

Men polisen har dragit ner på antalet nykterhetskontroller senare år och antalet trafikpoliser är färre. Det är något MHF är kritisk till – fler kontroller behövs.

– Ungefär 500 rattfulla körningar per timme görs i landet. Rattfylleri är ett spaningsbrott och genom att öka upptäcktsrisken med fler kontroller, så kommer färre att köra fulla i trafiken, säger Micke Valier, kommunikationsanvarig på MHF, till Drugnews.

Några tips för att minska rattfylleriet: Säg ifrån, vägra åka med berusad person. Ta bilnyckeln från påverkad som tänker köra. Anmäl till polisen. Det kan rädda liv.

Annonser