Får behålla körkort trots marijuana

Transportstyrelsen tyckte inte att en 21-årig man från Västerås som hade rökt marijuana borde ha körkort. Nu har förvaltningsrätten ändrat beslutet, rapporterar VLT.

21-åringen upptäcktes i augusti ifjol ha spår efter cannabis i kroppen. Transportstyrelsen fick rapport om det och beslutade dra in hans körkort ett halvt år. Mannen överklagade och framhöll att han bara rökt marijuana vid något tillfälle och inte kunde anses vara missbrukare.

Transportstyrelsen svarade att man inte behöver vara beroende, utan bara ”opålitlig i nykterhetshänseende” för att innehav av körkort kan ifrågasättas. Men förvaltningsrätten i Uppsala menar i ett beslut att underlaget i utredningen inte är tillräckligt för att påstå det.
Nu ändras därför Transportstyrelsens beslut, skriver VLT.

Körkortsmyndigheten har inte bestämt om den ska gå vidare med målet.
– Vi ska titta på domstolens resonemang innan vi tar ställning till om vi ska överklaga beslutet, säger Mikael Andersson, pressansvarig i körkortsfrågor på Transportstyrelsen, till Drugnews.

Körkortsåterkallelse för rattfylleri, smitning, brott mot trafikregler/ofta fortkörning, ”opålitlighet i nykterhetshänseende” eller allmän brottslighet, så kan körkort återkallas under viss tid, s.k. spärrtid mellan en månad och tre år. Ifjol återkallades 24 357 körkort av de skälen, varav 1252 för ”opålitlighet i nykterhetshänseende” (ökat senaste tre åren), enligt statistik från Transportstyrelsen.

Annonser