Finland: starköl snart i matbutiken

HELSINGFORS De tre regeringspartierna i Finland har enats om att tillåta starköl, cider och long drinks med högst 5,5 procent alkoholhalt få säljas i matbutiker. Alkoholforskare varnar för ökade alkoholskador.

Idag går gränsen vid 4,7 procent, vilket gör att mellanöl får säljas i livsmedelshandeln, men inga starkare drycker. Finland håller på att se över alkoholreglerna – vissa har velat avreglera monopolet Alko, andra som Centerpartiet har velat hålla igen av folkhälsoskäl.

Sannfinländarna ville även att vin skulle få säljas i matbutiker, men det blir det inget av mig. I en kompromiss i torsdags stannar regeringen för att höja till 5,5 procent alkoholhalt i matbutiker. Inte tillåta senare försäljningstid än idag där. Däremot att den utökas från klockan 20 till 21 i Alkos butiker.

En avsikt med att låta starköl säljas i livsmedelshandeln har varit att stöda småbryggerier. En annan att möta lågprisöl som importeras från Estland och stötta nya arbetstillfällen. Samlingspartiets ledare Alexander Stubb menar att en avreglering kan skapa nya jobb i bryggeri- och dryckesindustrin, och hoppas att en civiliserad måttlig alkoholkultur kan balansera problem med ökat drickande.

Läkarförbundet är kritiskt till att låta starkare öl säljas i matbutiker och att Finland bör försöka minska konsumtionen och att läkare är viktiga aktörer för att motverka och upptäcka alkoholrelaterade sjukdomar och lidande, menar förbundets verksamhetsledare Heikke Pälve.
Relaterade dödsfall har senare år blivit vanligaste dödsorsak bland män och kvinnor i arbetsför ålder.

Alkoholforskaren Esa Österberg
Esa Österberg

Alkoholforskaren Esa Österberg, alkoholforskare och chefsexpert på Institutet för hälsa och välfärd, THL, är övertygad om att liberalare alkohollag kan leda till ökad konsumtion och mer alkoholskador och död.
– Hur omfattande skadorna beror delvis på hur bryggerierna prissätter ölet och vilka drycker man marknadsför. Sen är frågan om starkölet tränger ut mellanöl eller ökar drickande än mer, säger han.

• Drugnews: Hotar en liberalisering Alkos roll?
– Nej, kanske inte i det korta perspektivet, även om öl står för cirka hälften av totalkonsumtionen. Skulle även vin tillåtas säljas i livsmedelshandeln, så skulle det innebära dödsstöten för Alko, svarar Esa Österberg.

En proposition från regeringen väntas till sommaren och ska sedan beslutas i riksdagen, och kan tidigast träda i kraft vid årsskiftet.

Annonser