30 000 dopar sig regelbundet

Cirka 30 000 svenskar dopar sig regelbundet, vilket är tre gånger fler än man tidigare trott. Och ytterligare 10 000 dopar sig då och då. Det visar en ny översikt.

Det är regeringens förre missbruksutredare Gerhard Larsson som lett en studie med 50-talet experter på anabola steroider och andra hormonpreparat.

I en studie 2011 beräknades att omkring 10 000 personer dopade sig regelbundet. Men en ny samlad nationell kunskapsöversikt visar att det är snarare är tre gånger fler som håller på, rapporterar SVT som tagit del av nya studien.

Dopingpreparat har blivit vanligare bland såväl män som kvinnor och yngre och motionärer som vill försöka få en snyggare kropp.

Experterna delar in dopingmissbrukare i atleter som vill nå bättre idrottsresultat; esteter som vill bygga snyggare kroppar; och våldsverkare som dopar sig för att med ökad styrka och aggressivitet inge respekt och rädsla hot motståndare.

Experterna vill upprätta nationella riktlinjer mot doping och starta ett vårdprogram och hoppas regeringen bidrar med pengar.

Hälsoriskerna är många i samband med doping – exempelvis hjärtsvikt, leverskador, hormonrubbningar, impotens, depression och psykoser.

Gerhard Larsson
Gerhard Larsson

Det finns idag bara en mottagning i landet som har specialiserad vård för personer med dopingproblem. Det skulle behövas minst fem ytterligare mottagningar, enligt experterna.

– Bristen på vårdplatser leder till att en del med långvarigt dopningsmissbruk hamnar i utanförskap och kriminalitet och en hel del dör till och med i förtid, säger Gerhard Larsson till SVT.

Det ökade dopinganvändandet märks även av att tullen och polisen gör fler beslag.

Annonser