Facket ska aldrig betala alkohol

Nu är det slutkrökat på medlemmarnas bekostnad. Kommunals förbundsstyrelse meddelade på pågående kongressen att man tar bort undantaget i nya alkoholpolicyn. Det möttes av jubel.

Från att ha varit ett av de mer tillåtande fackförbunden med vidlyftig representation, resor och fester, så ska nu Kommunal bli ett av de mer restriktiva. Efter avslöjandena i vintras om missförhållandena i facket, så lovade ledningen att även alkoholpolicyn skulle ses över.

D521-KommunalLog1Men den nya policyn lämnade utrymme för att alkohol i undantagsfall vid särskilda tillfällen kunde betalas för medlemmarnas pengar. En motion som lämnats före skandalerna diskuterades i fredags på pågående kongressen. Och flera talare tyckte det var dags att skippa alkoholrepresentationen helt. Och när HR-chefen Olle Ingemarsson gick upp i talarstolen och meddelade att förbundsstyrelsen tänkt vidare och nu ville ta bort undantaget helt, så hälsades det med jubel:

– Nu är det ett big no no. Perfekt! Underbart! utbrast Conny Andersson Bodén från avdelningen i Skåne, rapporterar Arbetet.

Redan på kongressfesten i torsdags kväll så märktes den mer skärpta linjen. Istället för bjudas på alkohol, så fick deltagarna betala för den själv, om de ville ha.

Avgående ordförande i Kommunal Annelie Nordström gavs lite oväntat inte ansvarsfrihet. Till ny ordförande att försöka reda upp i det något sargade förbundet – som förlorat medlemmar efter skandalerna – valdes häromdagen Tobias Baudin. Han har varit vice ordförande i LO och har en bakgrund som maskinist i Luleå.

Tidigare har Handels antagit ett totalförbud mot alkohol för medlemmarnas pengar. Vision har också infört stopp, men med tillåter vissa undantag. Fler förbund väntas följa efter.

Annonser