Gängvåldet sprider sig i Göteborg

Fler stadsdelar i Göteborgsområdet drabbas av kriminella ligor som med skjutvapen slåss om narkotikamarknader och i interna konflikter. I Frölunda har i år hälften av hittills 14 skjutningar inträffat.

Tidigare har Hisingen och nordöstra Göteborg varit mest drabbat av uppgörelser mellan kriminella gäng. Men hittills i år har sju skjutningar konstaterats i Frölunda – bland annat vid Frölunda torg och kring Grevegården i Tynnered i sydvästra Storgöteborg.

Utvecklingen oroar polisen.
– Den är extremt allvarlig. Vi vill ju inte hamna i den situationen som man varit i andra lokalpolisområden och vi gör allt vi kan för att undvika att detta eskalerar, säger Dan Windt som är chef för polisområdet syd, till SR P4 Göteborg.

Två personer har hittills skadats. Senast i söndags blev det skottlossning vid en poliskontroll av personer i en bil och på moped. Det handlar oftast om konflikter kring en lukrativ narkotikahandel, bland annat cannabis.
– I grund och botten så handlar det nästan alltid om att man konkurrerar om olika platser eller marknader att sälja narkotika och det är det som skapar de här friktionerna, säger Dan Windt till SR.

Ännu har polisen inte klarat upp eller gripit misstänkta efter de sju skjutningarna i Frölunda. Även om våldet ofta sker på allmän plats så har inte hittills polis och allmänhet skadats.

I konflikter i andra stadsdelar har flera personer dödats och förbipasserande drabbats senare år. Ifjol dödades två personer och åtta skadades när kriminella angrep gäster på en krog vid Vårväderstorget på Hisingen. Rättegång pågår i det målet där åtta unga män åtalats.

Tema: MAFFIA

Grov organiserad brottslighet

ökar både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta områden och invånarna drabbas. Maffiorganisationer profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, men ibland även laglig verksamhet (ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

(mer…)

Läs mer

Annonser