e-Hälsomyndigheten till Kalmar

Merparten av E-hälsomyndigheten ska inom två år flyttas från Stockholm till Kalmar. Det handlar om ett hundratal arbetstillfällen.

Den (inte helt oväntade) nyheten släpptes av statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi vid en pressträff i Kalmar i tisdags.
– Det här är ett led i arbetet för att öka den statliga närvaron i hela landet och se till att staten tar sitt ansvar för ett Sverige som håller ihop. Människor, orter och hela bygder ska inte överges av staten, sade statsministern.

e-Hälsomyndigheten bildades 2014 och ansvarar bl a för nationell läkemedelsstatistik och elektroniska recept. Myndigheten har cirka 140 anställda, varav alltså merparten ska omlokaliseras till Kalmar. Generaldirektör är för närvarande Torsten Håkansta.

Nyligen fick myndigheten regeringsuppdrag att tillsammans med Socialstyrelsen underlätta och förbättra kontroll av läkares förskrivning för att motverka överförskrivning och stärka patientsäkerheten. Exempelvis genom att läkare ska kunna gå in i varandras journalsystem. En läkemedelstrategi håller också på att tas fram.

Enligt en överenskommelse mellan regeringen och SKL ska Sverige bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025.

Annonser