Föräldraoro inför festivaler

Hela 85 procent av tonårsföräldrar tror det är vanligt att unga under 18 år dricker alkohol vid festivaler, men bara var femte tror deras eget barn gör det. Det visar en ny Sifo-enkät.

Ett tusen föräldrar med barn mellan 13 och 17 år tillfrågades i april av Sifo på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

– Att det förekommer en hel del alkohol på många festivaler är ingen hemlighet, men det är inte säkert att det endast är andra tonåringar som dricker och inte de egna barnen. Inför sin tonårings festivalresa är det viktigt att som förälder sätta sig ner med sin tonåring och prata om alkohol, vad man oroar sig för och hur man själv ser på alkohol, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

I undersökningen framkom även att 48 procent av tonårsföräldrarna var oroliga för att deras barn ska råka illa ut av alkohol.

D584-IQ-tonarsparl2016bokI våras fick över 100 000 föräldrar med barn, som i år fyller 14 år, IQ:s bok Tonårsparlören (pdf-fil, 73 sidor) i brevlådan. Den har råd för att underlätta samtal vid köksbordet mellan vuxna och unga om alkohol. Och finns även avsnitt om festivaler; hur mycket unga dricker; och har man talar om alkohol.

Ett tips till föräldrar är bl a att ta reda på vilka åldersgränser för alkohol som gäller på festivaler som barnen vill besöka.

• Vid flera festivaler förekommer även andra droger. I sommar ska narkotikaanvändning under Bråvallafestivalen i Norrköping 30 juni – 2 juli mätas genom provtagning av avloppsvattnet.

Annonser