Miljontals piller i beslag i global razzia

LYON I en samordnad kontrollinsats över hela världen mot olagliga och falska läkemedel har 12,2 miljoner tabletter och ampuller beslagtagits och över 4 900 nätsidor stängts. I Sverige anmäldes över 80 webbsidor för försäljning av illegala läkemedel.

Operationen Pangea är ett återkommande årligt samarbete som leds av Interpol. I år deltog polis, tull och läkemedelsmyndigheter i 103 länder under tiden 30 maj – 6 juni med att kontrollera nätförsäljning av olagliga mediciner och postflöden.

Under operationen hittades narkotikaklassade läkemedel, potensmedel, falsk cancermedicin och malariamedel, undermålig hiv och testutrustning och bantningspiller med mera. Beslagen är värda cirka 53 miljoner dollar, i operationen greps 393 personer. I vidare utredningar har minst 40 fall med koppling till organiserad brottslighet upptäckts, summerar Interpol.
I Ungern hittades 85 000 tabletter mot ångest gömt i en bils baksäte och reservdäck. I Österrike upptäcktes et underjordiskt labb av steroider och falska mediciner.

SVERIGE Stora mängder tramadol hittades. Foto: Tullverket
SVERIGE Beslag av opiatmedicinen tramadol. Foto: Tullverket

  I Sverige gjorde tullen över 160 beslag av totalt 21 000 piller, främst narkotikaläkemedel från Rumänien och Thailand och antibiotika och potensmedel från Indien. Beställarna av de olagliga läkemedlen är från hela landet.

Ett 80-tal nätsidor har anmälts i Sverige som sålt falska och olagliga läkemedel. Flera av dem har stängts och polisen har inlett operativa ärenden i några fall.

Tullverkets och läkemedelsverkets laboratorier ska nu analysera den del av beslagen för att fastställa innehållet närmare.
– Man kan aldrig se på en tablett vad den egentligen innehåller. Det kan vara en falsk kopia, en tablett som innehåller rätt substans eller en tablett som innehåller fel substans. Den kan vara verkningslös eller farlig. Det enda sättet att få rätt läkemedel när man handlar läkemedel på internet är att handla från webbplatser inom EU med tillstånd att sälja läkemedel, säger Elin Maria Gustafsson, projektledare Läkemedelsverket, i en kommentar.

Gemensam EU-symbol med nationell flagga för säkrare e-handel av läkemedelNumer ska alla som säljer läkemedel via nätet inom unionen ha tillstånd och ha en särskilt EU-logga.

Annonser